El PP rebutja al Senat una moció per impulsar la transferència de sediments des de Riba-roja

El senador d'ERC, Miquel Aubà, anuncia que traslladaran la proposta al Congrés per aconseguir la seua aprovació

ACN
19 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:15h
Vista general de Riba-roja d'Ebre.
Vista general de Riba-roja d'Ebre. | Ajuntament de Riba-roja d'Ebre
Els vots del PP i de Coalición Canaria van tombar ahir dimecres al Senat la moció presentada per ERC reclamant una dotació econòmica que permete executar el projecte pilot de transferència controlada de sediments des de l'embassament de Riba-roja cap a la desembocadura de l'Ebre. El senador republicà encarregat de defensar la proposta, Miquel Aubà, demanava també la redacció d'un Pla de gestió integral dels sediments de la Conca de l'Ebre.

La moció, que va incorporar una esmena d'Unimos Podemos, va comptar amb el suport de tots els grups excepte del PP i dels nacionalistes canaris, aliats del govern espanyol. En este escenari, Aubà ja va anunciar que intentarà que la proposta tire endavant presentant-la al Congrés. El senador va criticar l'actitud del PP: "ens torna a demostrar que l'interessa el riu i el Delta per transvasar-ne l'aigua".

La moció dels republicans advertia que la supervivència futura del Delta de l'Ebre "passa per aconseguir més aportació de sediments". Això, ha afegit Aubà, requerix "actuacions urgents i efectives en la gestió, transferència i aportació d'un volum més gran de sediments cap a la desembocadura i la plana deltaica per poder aturar la regressió de la costa, l'esfondrament i la subsidència dels terrenys deltaics, i fer front a l'amenaça d'inundació d'aigua marina de diverses zones provocada per l'increment del nivell del mar".

Aubà va criticar també que ni el projecte general d'Estrategia Nacional del Río Ebro ni el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre tinguen prevista cap actuació per augmentar l'aportació de sediments al Delta. També va denunciar que els embassaments de Mequinensa i Riba-roja d'Ebre mai no han obert les comportes de fons per facilitar el transport de sediments. En este sentit, va apuntar que ja hi ha actuacions tècniques elaborades per transportar estos sediments retinguts fins a la desembocadura, però que falta posar-les en pràctica mitjançant la prova pilot que han reclamat.