Alcanar celebra un Sant Antoni reconegut en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

El següent pas, segons la voluntat del consistori, és que la celebració de Sant Antoni d'Alcanar siga declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, per tenir més de 100 anys d'història

Imatge d'arxiu de la festivitat de Sant Antoni a Alcanar.
Imatge d'arxiu de la festivitat de Sant Antoni a Alcanar. | Cedida
Redacció
17 de gener del 2017
Actualitzat el 23 de gener a les 15:42h
Este proper cap de setmana, 21 i 22 de gener, Alcanar viurà una nova edició de la Festa de Sant Antoni 2017,  que recentment s’ha inscrit al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. 
                
L'Ajuntament d'Alcanar va rebre la notificació oficial del Departament de Cultura de la Generalitat el passat mes de desembre, "una notícia molt esperada i que reconeix el valor del nostre patrimoni immaterial, així com la feina ben feta de la Comissió de Sant Antoni", ha remarcat l'alcalde de la població, Alfons Montserrat.

El següent pas, segons la voluntat del consistori, és que la celebració de Sant Antoni d'Alcanar siga declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, per tenir més de 100 anys d'història i molta participació popular. Núria Balada, membre de la comissió de Sant Antoni, ha mostrat la seua alegria: "no pensàvem que arribaríem fins aquí, però seguirem treballant de valent per aconseguir la nostra fita".

El document més antic trobat fins ara  acredita que la festa de Sant Antoni d’Alcanar compta amb més de 100 anys d'història. "Es tracta d'una llibreta de notes de l'any 1873, escrita a ploma pel capellà d'Alcanar Andrés Queralt Sancho, on relata les seues vivències", ha detallat la membre de la Comissió de Sant Antoni. Un altre document de gran valor que disposa l'entitat és un manuscrit de l'obra de teatre "La Barraca de San Antonio",  amb data de 25 de gener de 1936, que es representava a Alcanar amb motiu d'esta celebració.

Este reconeixement aconseguit era un dels objectius del projecte de recerca etnològica per a la promoció dels elements més tradicionals i característics d'esta festivitat i l'estudi del seu desenvolupament al llarg dels últims segles. El treball de la Comissió de Sant Antoni d'Alcanar, amb el suport del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament d'Alcanar, està elaborat a partir de testimonis orals, fotografies i documents aportats per la gent del municipi. La investigació es va iniciar ara fa tres anys i encara té més reptes, "en este marc d'actuació, volem recuperar i divulgar la memòria històrica, i, a la vegada, crear un fons documental propi de la festivitat", ha explicat Balada.

Durant el cap de setmana, i en diferents horaris i torns, tindrà lloc el tradicional ball popular, però també hi haurà diferents activitats paral·leles.  Destaca la tradicional Despertada en honor a Sant Antoni, diumenge a les 4 de la matinada, en què els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo cantaran cançons tradicionals en els encreuaments de diferents carrers d'Alcanar, "aquella quietud de la fresca nit i la ressonància del bombo el converteixen en un dels actes més emotius de la festa", ha narrat Isidre Balada, també membre de la comissió. En acabar, a les  8 del matí, tindrà lloc la popular xocolatada preparada pels veïns i veïnes del carrer Sant Antoni. Altres actes emblemàtics, que se celebraran el 21 i 22 de gener, són la cercavila a càrrec de la Banda Municipal de Música d'Alcanar, la missa i processó en honor a Sant Antoni, la benedicció dels animals, el sorteig del mantó i la faixa, o la cursa de cintes i trencada d'olles. El programa complet es pot consultar en paper o a la web de l'Ajuntament d'Alcanar