Un vídeo mostra el treball dels taurins a l'Illa dels Bous

El treball no escatima crítiques contra els animalistes i la Generalitat | Es mostren també espectaculars imatges en dron de l'espai

Redacció
18 de gener del 2017
Actualitzat a les 12:07h
1200_1484737477play_1484737435
1200_1484737477play_1484737435 | Cedida
Al setembre de l’any passat, quan van saltar totes les alarmes sobre l’estat famèlic del ramat de bous que habita l’illa de Vinallop, un grup de 3 voluntaris d’Amposta va llençar-se de forma desinteressada per dur-hi aliments . Al principi únicament amb mitjans propis, però ben aviat es va iniciar una cadena de solidaritat que ha implicat col·laboradors de diferents poblacions i també de la Penya d’Agrupacions i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre. Ara, enmig de la polèmica sobre la gestió de l’espai i el futur dels animals, han presentat un vídeo que recull la seua experiència a l’illa i mostra els suports del món taurí a la iniciativa. També es mostren espectaculars panoràmiques des de l’aire, filmades amb dron, sobre la vida en estat salvatge del ramat.

Els participants en el vídeo no escatimen crítiques cap a la Generalitat i els animalistes. César Garcia, ramader d’Onda, assegura: “no conec res més cruel que el que voleu fer els senyors de la Generalitat. Hi ha més solucions. Segurament hi ha ramaderies que es volen quedar amb estos bous”. Tot i que la Generalitat ha insistit que traure els animals de l’illa suposaria infringir la llei de traçabilitat animal, ell no és l’únic que demana que els bous siguen trets d’allà. Sisco Ramos un dels voluntaris diu: “Això de que els bous no es poden traure de l’illa és mentida. S’han tret sempre. Els ramaders de les Terres de l’Ebre se’n podrien fer càrrec de sanejar-los  i traure’ls d’aquí”.

“Estem passant per una època en què el taurinisme és dolent i l’antitaurinisme és bo. Els únics que complim la llei som els taurins. S’ha de demostrar que els taurins tenim una força indescomunable i que això no es pot dur a terme”, diu per la seua banda, el retallador Oscar Zamorano.

Yuri Messeguer, un dels primer que va entrar a l’illa juntament amb dos companys també explica les dificultats dels inicis i com poc a poc es van anar sumant les donacions i els col·laboradors. De fet, segons exposa l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines, l’entitat ha arribat a recollir entre 1.500 i 2.000 euros per a la causa. “Els antitaurins graben per a TV3 i es fan els amos d’això. Això no és així, els que realment fan alguna cosa són estos xavals”, aprofita per etzibar, Zamorano. Miquel Ferré, de l’Agrupació de Penyes, tampoc es queda curt: “Tota la gent que està a favor dels animals i en contra d’una festa portada per estos animals allà només han anat quan han anat TV3, Tele5, Antena 3,... a portar un trosset de pa. Però no han vingut a fer un reportatge de la tasca d’estos nois a l’illa”.

El reportatge acaba mostrant impactants imatges sobre l’estat dels animals ara fa 4 mesos i també l’estat actual, visiblement més saludable. 

L'illa dels bous from Montsia Dron on Vimeo.