La Generalitat sacrificarà la meitat dels braus que habiten l'illa dels Bous

S'empara en sengles informes dels departaments d'Agricultura i de Territori i Sostenibilitat

Dos bous dels que viuen a l'illa dels Bous.
Dos bous dels que viuen a l'illa dels Bous. | Juan Revillas
Mireia Curto
13 de gener del 2017
Actualitzat el 08 de març a les 20:01h
Gairebé quatre mesos després que retornés la fam a l'illa dels bous, amenaçant la supervivència dels 18 braus que hi habiten, la Generalitat comença a aclarir quina és la decisió que prendrà per resoldre la problemàtica que afronten estos animals periòdicament degut a les condicions especials en què es troben. El Govern sacrificarà la meitat dels animals, segons publica el Diari de Tarragona i tal com han confirmat fonts de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, que empara esta opció en les recomanacions de sengles informes, dels departaments d'Agricultura i de Territori i Sostenibilitat, respectivament.

Amb estos informes a la mà, "la millor opció és sacrificar la meitat dels animals", argumenten les fonts de la Delegació, ja que estos documents constaten que no hi ha prou espai a l'illa per a un número tan gran de braus. A més, "un altre problema és la manca de menjar per abastir suficientment a la vintena d'animals", així com també "els símptomes de debilitat i malaltia que presenten alguns dels braus", conclouen els informes.

Tenint en compte estes tres indicacions que presenten els dos estudis, la Generalitat ha valorat que la millor opció és sacrificar els braus que presenten símptomes de tenir alguna malaltia, i s'ha calculat que el número correspondria a la meitat dels animals que hi ha. Amb esta mesura, "s'ha de garantir la qualitat de vida de la resta dels animals que viuen a l'illa", ja que quedaran els "adequats" d'acord a les dimensions de l'espai i la quantitat de menjar que hi ha, sosté el Govern.

La gairebé vintena de braus que habiten este espai fluvial situat al mig del riu a l'alçada de Vinallop patixen episodis de fam com els que van saltar al setembre a la llum pública, degut a la manca de pastures per la sequera. Aleshores, grups voluntaris de taurins i animalistes van optar per portar freqüentment menjar als animals. "Ens vam organitzar de manera que tinguessen sempre menjar, i des que hi anem han passat a estar en millors condicions de salut", explica el president de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, Ximo Martí. La presidenta de l'associació Progat Deltebre, Saray Segarra, també coincidix en què a dia d'avui "els animals estan tots molt sans", des de l'associació també han anat cada setmana a portar-los-hi menjar.

L'Agrupació de Penyes i l'associació Progat Deltebre, en contra de la mesura
Existixen altres possibilitats abans que sacrificar els braus, coincidixen Martí i Segarra. "Podrien traure els animals que s'han de sacrificar, sanejar-los i cedir-los a alguna ramaderia", argumenta Martí, que també afirma que hi ha més d'un ramader que s'ha ofert a quedar-se amb estos braus. 

També ha plantejat la possibilitat de convertir l'illa en una explotació, "així podrien traure els braus i sanejar-los", comenta Martí, al mateix temps que qüestiona la possibilitat de què part dels animals estiguen malalts, tal i com s'afirma des de la Delegació. 

Martí ha criticat la decisió que ha pres la Generalitat, i ha anunciat que dilluns es reuniran els membres de l'Agrupació per debatre quines accions promouran per tal d'evitar que es sacrifiquen estos animals.

Per la seua banda, Segarra explica que per a l'associació la "millor opció seria esterilitzar els mascles de la colònia", d'esta manera s'evitaria que les femelles criessen més. "Estos animals han nascut en llibertat, per tant esta seria la solució més justa perquè poguessen continuar vivint en les mateixes condicions que ho han fet fins ara", comenta.

"Amb els mascles esterilitzats, els braus s'anirien extingint de l'illa, però amb el sacrifici d'una part de la colònia el problema tampoc s'acabaria", ja que els animals es podrien continuar reproduint, i passat un temps es tornaria a repetir la mateixa situació, afegix la presidenta de Progat Deltebre, que rebutja contundentment la decisió de sacrificar-los i expressa que des de l'associació és té l'esperança que la Generalitat es replantege du a terme esta mesura.

Segarra també ha comentat que quan va sortir a la llum el problema de l'escassetat de menjar, des de l'associació es va demanar una reunió amb la Generalitat, però mai s'ha celebrat. També ha afegit que des de Progat Deltebre es va enviar un informe al Govern amb la proposta de què fer i com actuar per solucionar la situació, però Segarra ha lamentat "no haver rebut cap resposta".