El Museu de la Mar de l'Ebre porta compilades un centenar de fotografies i diverses peces de roba de fa un segle

Es manté la petició per aportar material sobretot de l'àmbit mariner perquè hi ha menys mostres | Amb el material que s'està reunint es farà una exposició el proper mes de febrer

Redacció
12 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:08h
Una de les fotografies recopilades per a l'exposició que es farà al febrer.
Una de les fotografies recopilades per a l'exposició que es farà al febrer. | Cedida
El Museu de la Mar de l'Ebre porta recopilades més d'un centenar de fotografies, i també peces de roba diverses, cedides per una quinzena de famílies de La Ràpita, per documentar com era la indumentària de principis del segle passat a la població. Amb el material que s'està reunint es farà una exposició el proper mes de febrer, promoguda per les regidories de Cultura i Identitat de La Ràpita i pel Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre que portarà per títol El vestit tradicional al Montsià i també es crearà un arxiu fotogràfic d'àmbit local que permete conèixer les especificitats de la vestimenta pagesa i marinera, tant laboral com de mudar, de principis del segle XX.

El material entregat fins ara correspon al període de trenta anys que va des de la dècada del 1890 fins a la del 1920. Les imatges mostren en bona part grups de famílies, i també colles d'amics, i permeten captar els trets característics de la roba tradicional, com ara faldetes, davantals, gipons, jupetins, toques, mantons, mocadors de cap, calçotets de junquet, calçotets de vieta, saragüells, antipares, espardenyes, xambres, barrets, faixes i ventalls, entre d'altres.

La resposta ciutadana a la crida del Museu per col·laborar en l'aportació de fotografies i roba està sent "molt positiva", segons apunta el tècnic Toni Carles. Amb tot, comenta que "la majoria d'aportacions fan referència a la roba pagesa, de manera que es manté la petició per aportar material tant d'este àmbit com, sobretot, de l'àmbit mariner, ja sigue de pescadors, com personal del port com també de les dones marineres". Per fer-ho, s'han allargat els terminis, de manera que es poden continuar presentant fotografies i roba al Museu en horari d'obertura, de dimecres a diumenge d'11 a 14 hores i de 16 a 19 hores. Les fotografies s'escanejaran i es tornaran al cap de pocs dies i la roba, en acabar la mostra.

La recerca prèvia a partir de les imatges observades en diverses publicacions ha permès ja identificar alguns trets característics de la indumentària que feien servir els pagesos o bé els mariners a La Ràpita, tant l'específica per treballar com per mudar. Així, s'ha detectat per exemple similituds entre els mantons de La Ràpita, Alcanar i Ulldecona, també que les dones marineres possiblement van abandonar la vestimenta tradicional més aviat que les pageses, diferències entre les espardenyes dels mariners i dels pagesos, i altres detalls que permeten identificar l'ofici o el gremi de l'usuari.