Indignació pel nou retard en la posada en marxa del tram de via desdoblada entre Vandellòs i Tarragona

Trens Dignes qualifica de "vergonyós" l'anunci del Ministre de Foment

Un cartell que reclama 'Trens Dignes' a les Terres de l'Ebre davant de l'estació de l'Aldea.
Un cartell que reclama 'Trens Dignes' a les Terres de l'Ebre davant de l'estació de l'Aldea. | ACN
Redacció
05 de gener del 2017
Actualitzat a les 11:43h
L’anunci d’un nou retard en la posada en servei del nou tram de via del Corredor Mediterrani entre Vandellòs i Tarragona ha generat indignació entre les entitats del territori que defensen la millora del transport ferroviari. La Plataforma Trens Dignes de les Terres de l’Ebre i el Priorat ha qualificat de “vergonyós” l’anunci del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, segons el qual la doble via entre Vandellós i Tarragona entrarà en funcionament a l’abril del 2018. La seua antecessora al càrrec, Ana Pastor va anunciar que entraria en servei a principis d’este 2017, després d'anys de retards. “Quinze anys per construir 40 km de via. És absolutament vergonyós i ja només pot respondre a una manca absoluta de voluntat política, no pas a qüestions tècniques”, valora Trens Dignes.
 
Segons la plataforma “és intolerable que l’Estat espanyol mantinga en precari este tram del Corredor del Mediterrani, de la mateixa manera que és incomprensible la condescendència amb que el Departament de Territori es resigna a acceptar este incompliment continuat dels compromisos”.

Trens Dignes recorda que no només no s’ha executat el Pla de Rodalies 2008-2015 (únicament un 10 per cent dels 4.000 milions d’euros pactats), sinó que el 2015 “només es va executar un 26% dels pressupostos” i, a més, de gener a juny d’este any passat només s’ha executat el 9 per cent del pressupost de tot el 2016.

Paral·lelament, “tan sols estan en servei un 4,1% de les actuacions previstes al Pla d’inversions que es va pactar l’any 2013 i que identificava les mancances de la xarxa i planificava les actuacions a dur a terme per corregir-ho”.

“Que ara el ministre De La Serna es vulga desentendre d’aquells compromisos al·legant l’inici d’una nova etapa política ens sembla simplement obscè i escandalós”. “Una burla als usuaris”, segons Trens Dignes, “especialment els de la R15 i R16”, que mentrestant han d’utilitzar un servei de rodalies i mitja distància “impropi dels temps actuals, amb horaris injustos que fan la trampa d’incloure-hi els retards per camuflar la impuntualitat, combois inadequats i amb poques perspectives de millora sinó s’elimina el coll de botella entre Vandellòs i Tarragona”, sentencien.