any 2017

La gasolina, l'electricitat, el tabac i l'alcohol, més cars el 2017

L'increment dels productes derivats del petroli ha fet tancar l'IPC del 2016 a l'alça i continuarà marcant l'evolució dels preus malgrat que les tarifes del transport públic es mantenen congelades

per Redacció , 1 de gener de 2017 a les 13:26 |
El preu de la benzina, a l'alça | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 2017 començarà amb una lleugera pujada en els preus dels serveis bàsics, un augment que contrasta amb l'any anterior quan la majoria de taxes va disminuir o es va mantenir. El nou any vindrà marcat, sobretot, per l'augment de les tarifes dels productes derivats del petroli, com el gas natural o el butà, a causa de l'enfilada dels preus del cru en els mercats internacionals.

De fet, l'encariment dels carburants ha disparat vuit dècimes l'Índex de Preus de Consum interanual, segons dades fetes públiques divendres. En concret l'IPC va pujar un 0,6% al desembre respecte al mes anterior i va elevar vuit dècimes la taxa interanual, fins a l'1,5%, quarta taxa positiva consecutiva i el seu nivell més alt des de l'agost del 2013.


D'esta manera, els preus acaben l'any per sobre de l'increment salarial pactat en conveni (1,08% fins al novembre), del qual van pujar els sous dels treballadors públics enguany (1%) i de l'increment que van experimentar les pensions (0,25%), amb les consegüents pèrdues de poder adquisitiu.

L'IPC interanual va arrencar l'any 2016 en taxes negatives, i va marcar una taxa del -0,3% al gener. Durant vuit mesos va registrar taxes negatives fins que al setembre va tornar en terreny positiu amb una taxa del 0,2%. Des d'aleshores i en només quatre mesos l'IPC ha crescut 1,2 punts, i ha tornat en acabar el 2016 a nivells del 2013, d'acord amb l'evolució habitual dels preus en l'economia espanyola.


Factura de la llum 

A principis de desembre mes el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, anunciava que l'executiu de Mariano Rajoy no apujaria de cara al 2017 la part regulada de la tarifa elèctrica, els anomenats "peatges" i que equivalen a un terç del rebut. Tot i això, el mateix ministre reconeixia que l'altra part de la factura, la que correspon al cost de l'energia i que no depèn del govern, podia variar en funció dels preus de les matèries primes, especialment gas i petroli. Tenint en compte l'escalada de preus dels carburants, doncs, la tarifa de la llum també pujarà de cara a l'any vinent. 

Com a dada positiva, cal recordar que el govern espanyol va aprovar el reial decret sobre el bonus social, que implica a la totalitat de les comercialitzadores elèctriques i que inclou un protocol per evitar els talls de llum a les persones més vulnerables. La modificació de la norma inclou el cent per cent de les comercialitzadores en el finançament del bo social i algunes novetats per ajustar els criteris sobre les persones beneficiàries.

A hores d'ara hi ha 2,3 milions de llars definides com a vulnerables -una situació que afecta 7 milions de persones- que reben un 25% de bonificació en el preu de la seva factura. El reial decret aprovat fixa que les bonificacions puguen variar en funció de la seva renta.

Tabac i alcohol 

La tendència dels impostos també teneix a l'alça. Al desembre el govern espanyol ja va aprovar apujar els impostos al tabac i l'alcohol. Les a les begudes pujaran un 5%, el de les cigarretes un 2,5% i el del tabac de caragolar, molt estès entre els joves, un 6,8%.

Les noves mesures tributàries sobre l'impost de societats i els especials, entre d'altres, tindran un impacte de 7.500 milions. D'ells, 4.650 correspondran a l'impost sobre societats i especials. D'este el de les begudes ensucrades representaria uns 200 milions addicionals.
 

Les tarifes del transport públic, congelades. Foto: Adrià Costa


Les tarifes del transport públic, congelades 

El que es mantindrà igual l'any vinent són les tarifes del transport públic. Renfe va informar dijous que el preu dels bitllets de trens de Rodalies i de mitja distància convencional es mantindrà congelat el 2017 per segon any consecutiu.

Alguns peatges s'abaixaran

Els preus dels peatges de les autopistes AP-7, entre Barcelona i la Jonquera, i AP-2 fins a Saragossa, totes dos de titularitat estatal, s'abaixaran un 0,47% a partir d'este 1 de gener del 2017, segons va informar el Ministeri de Foment espanyol. 

Esta rebaixa es deu a una reducció equivalent de l'IPC i a un augment del trànsit real sobre el previst en aquestes vies, segons ha indicat el Ministeri. La revisió anual de les tarifes per a les autopistes que depenen de l'Estat es regeix per la llei 14/2000, de 20 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l'ordre social.

 

Participació