La rehabilitació del mercat municipal, principal inversió en el pressupost de l'Ajuntament d'Amposta per al 2017

La primera fase de l'actuació té una partida de 450.000 euros | Comptes aprovats amb els vots a favor de l'equip de govern d'Esquerra d'Amposta, l'abstenció de German Ciscar i del PSC, i el vot en contra de Rosita Pertegaz i de CiU

Imatge d'arxiu de l'exterior de l'edifici del mercat municipal d'Amposta.
Imatge d'arxiu de l'exterior de l'edifici del mercat municipal d'Amposta. | Cedida
Redacció
29 de desembre del 2016
Actualitzat a les 20:25h
El ple de l'Ajuntament d'Amposta va aprovar este dimecres el pressupost municipal per al 2017, amb els vots a favor de l'equip de govern d'Esquerra d'Amposta, l'abstenció del regidor German Ciscar i del grup municipal del PSC, i el vot en contra de la regidora no adscrita Rosita Pertegaz i del grup municipal de CiU. Els comptes aprovats sumen 21,279 milions d'euros, un 8,62% més l'any passat, un increment que s'explica per l'augment d'ingressos que comportarà la revisió cadastral. La rehabilitació del mercat municipal és la principal inversió prevista per l'any que ve. La primera fase dels treballs tindrà un cost de 450.000 euros en la primera fase dels treballs.

Esta és l’obra de més quantia de la partida d’inversions, que és de 655.000 euros. En este capítol també es contemplen 25.000 euros per a la sala exposicions de turisme, la mateixa quantitat per a senyalitzacions turístiques , 36.000 per a equipament de la Policía Local, 20.000 per habilitar gronxadors adaptats i 50.000 per a l’eliminació de barreres arquitectòniques.

"Els pressupostos creixen 1,8M€ que és la pujada que Base ens diu d'incorporar per la regularització cadastral", ha assenyalat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, tot afegint: "que ingressem més diners per l'IBI no es traduix en un increment de la pressió fiscal, sinó en què les persones que no pagaven l'IBI perquè no estaven dins al cadastre, ara ho faran".

En trets generals, "els del 2017 són uns pressupostos transversals i equilibrats, que es preocupen no només per les necessitats socials, sinó també per modernitzar la ciutat amb inversió i dinamitzar-la econòmicament i cultural", apunta l'alcalde. Alguns dels detalls que destaca Tomàs és que hi ha un increment del capítol de personal del 6,79%, perquè es continua apostant per la creació de plans d'ocupació propis (l'any vinent està previst que es generen 125 mensualitats i es destinen 150.000 euros a estes contractacions amb un sou de 1.000 euros) a més d'un creixement de treballadors de l'Ajuntament amb la incorporació d'un tresorer, un tècnic d'Intervenció, un de Secretaria i un d'Informàtica, vinculat a la implantació de l'administració electrònica.

"També hi ha una aposta important per l'increment de subvencions", afegix l'alcalde. En este cas contempla un increment de 171.000 euros a 185.000 euros per a entitats culturals; un increment de 187.000 a 225.000 euros, a entitats esportives; de 30.000 a 60.000 euros per ajuts a la contractació i emprenedoria; i 6.000 euros per ajuts a la recerca industrial. Una altra de les novetats dels pressupostos de 2017 és la creació de tres noves línies de subvencions: 50.000 euros per a la rehabilitació d'habitatges del Casc Antic i el Grau, "les dos zones més degradades de la ciutat";  50.000 euros, "per ajudar a la modernització i eficiència del comerç" i 30.000 euros, destinada a les entitats musicals, per a la rehabilitació dels seus locals.

Quant al pla de suport local, en els ajuts al pagament de l'IBI, la partida destinada passa dels 50.000 euros de l'exercici actual als 250.000 euros. "A l'any 2016 s'hi van acollir 1.800 famílies que es van beneficiar d'una bonificació del 10%", ha explicat l'alcalde. "Amb l'increment d'esta partida, l'estalvi del rebut de l'IBI en els habitatges de primera residència serà del 25%".

Altres punts que destaca l'alcalde són la pujada de 20.000 a 50.000 euros de les beques a l'estudi, l’increment de la partida de la Festa del Mercat a la Plaça de 80.000 a 150.000 euros, 74.000 euros per a a l'organització d'activitats culturals o 78.000 euros per a la redacció de projectes com el pla director de la façana del riu, el del casc antic, el pla de mobilitat o un pla director sobre la Guerra Civil.

Amb els vots en contra de CiU i la regidora no adscrita Rosita Pertegaz
Durant el ple celebrat ahir, l'alcalde d'Amposta també va reiterar la voluntat de l'equip de govern d'incorporar les propostes dels grups de l'oposició. En este sentit, va assenyalar que s'ha incorporat una partida de supressió de barreres arquitectòniques i s'ha incrementat la partida de beques a petició del Partit dels Socialistes; s'ha treballat amb el regidor Germán Ciscar la proposta de les bonificacions de l'IBI i s'ha incrementat fins als 250.000 euros i s'ha incorporat 20.000 euros per a gronxadors adaptats arran d'una moció del grup de CiU.

Quant a la posició dels grups municipals, la regidora no adscrita Rosita Pertegaz va justificar el seu vot contrari tot assenyalant que malgrat la valoració positiva de l'increment de les partides a entitats socials i esportives i els plans d'ocupació propis, "continua havent-hi pressió fiscal sobre la ciutadania". El regidor Germán Ciscar, per la seua banda, va argumentar la seva abstenció tot assenyalant que "malgrat hi ha coses que ens semblen bé, no totes les nostres propostes s'han recollit". Des del grup dels Socialistes, el seu portaveu, Francesc Miró, també va posar en valor les propostes del seu grup incorporades al pressupost (la partida per eliminar barreres arquitectòniques, les beques a l'estudi o la gratuïtat del bus urbà), però va recordar que el seu "cavall de batalla" és que la rebaixa de l'IBI afecte a tots els habitatges i no només a les primeres residències. Finalment, Isabel Ferré, del grup de Convergència i Unió, va justificar el vot contrari del seu grup per no incorporar les seves demandes:“dixar d'incrementar la plantilla, incrementar els diners  en neteja de la via pública, tenir especial cura a Amposta Empresa i rebaixar l'impost d'escombraries". 

Ferré i l'alcalde van viure viure el moment dialèctic més tens de la sessió plenària, ja que mentre la portaveu dels convergents acusava el pressupost d'incrementar la pressió fiscal, Tomàs defensava que en cap cas s'incrementen els impostos a la ciutadania, sinó que es regularitza la situació i paguen aquells que fins ara no ho havien fet.