La Ràpita estalviarà un 44 % d'energia amb el pla director de l'enllumenat exterior

Es preveu la substitució d'un total de 2.500 punts de llum i la incorporació de sistemes de telemesura | També es va aprovar l'adhesió al nou acord marc de l'ACM de subministrament d'energia elèctrica als ens locals de Catalunya

Redacció
28 de desembre del 2016
Actualitzat el 29 de desembre a les 15:57h
Un dels carrers de la Ràpita on s'aplicaran les noves mesures.
Un dels carrers de la Ràpita on s'aplicaran les noves mesures. | Ajuntament de La Ràpita
L'Ajuntament de la Ràpita ha aprovat el Pla director de l'enllumenat exterior, un document que, juntament amb l'inventari que l'acompanya, posa el marc a tota una sèrie de mesures d'eficiència per aconseguir un estalvi energètic que es calcula d'un 44 % i a la vegada atendre de forma més eficaç les necessitats visuals nocturnes del municipi. El pla preveu la substitució d'un total de 2.500 punts de llum i també la incorporació de sistemes de telemesura. El pla s'ha aprovat en el darrer ple juntament amb l'adhesió al nou acord marc de l'ACM de subministrament d'energia elèctrica als ens locals de Catalunya.

Segons ha informat el consistori rapitenc, un estalvi del 44,6 % implicarà passar d'un consum actual d'un milió dos-cents mil kilowats/hora l'any a 705.000≥≥≥ kw/hora l'any després de les actuacions previstes. Este pla implica la realització d'actuacions de millora i renovació de les instal·lacions d'enllumenat exterior. Concretament està previst el canvi de lluminàries a tecnologia LED d'un total de 1.320 punts de llum. A este s'hi suma la substitució de 1.184 equips i làmpades. D'esta manera se substituex tot el vapor de mercuri, que està prohibit actualment, tot el vapor de sodi, que es caracteritza per fer la llum groguenca, i també tots els fluorescents. Al seu lloc es posaran LED i halogenurs metàl·lics.

"Es tracta d'un tema d'estalvi energètic i econòmic, però el fet que una premissa bàsica siga prioritzar l'eficiència energètica també és per a nosaltres una qüestió de responsabilitat social", ha destacat el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de la Ràpita, Albert Salvadó. Així mateix, s'incorporaran equips de telemesura per tal d'anar incrementant la capacitat de control sobre les pautes de consum actuals.

Adhesió al nou acord marc de l'ACM de subministrament d'energia elèctrica
En la darrera sessió plenària de l'any també va donar aprovació a l'adhesió al nou acord marc de l'Associació Catalana de Municipis de subministrament d'energia elèctrica als ens locals de Catalunya. Este acord permet als ens locals catalans que s'adhereixen a la compra agregada d'electricitat aconseguir uns preus altament competitius per l'energia. Segons Salvadó, l'acord "implicarà passar de pagar un preu mig de 0,20 a un preu mig de 0,18, la qual cosa implica un estalvi important de 40.000 euros l'any, que sumat a les mesures eficiència del pla incrementarà l'estalvi”, ha remarcat Salvadó.

A més els ajuntaments adherits obtenen un estalvi de tràmits administratius i també els dóna la seguretat que s'ha dut a terme un procediment de contractació amb estricte compliment de la Llei de contractes del sector públic, concurrència, publicitat i transparència.