Deltebre combat l'envestida del mar descarregant 45 camions de pedra a la zona de la Marquesa

L'informe pericial encarregat per l'Ajuntament xifra en 1,5 milions d'euros el cost dels treballs per regenerar tota la costa afectada pel darrer temporal | L'alcalde demana l'ajut de Costes per finançar les actuacions que reclama

Els treballs de reconstrucció de l'escullera a la zona d'accés al Fangar, a Deltebre.
Els treballs de reconstrucció de l'escullera a la zona d'accés al Fangar, a Deltebre. | Facebook Lluís Soler
M.C.
23 de desembre del 2016
Actualitzat el 27 de desembre a les 9:29h
El temporal de llevant que va haver estos darrers dies ha accentuat, encara més, la regressió que patix el Delta. L'Ajuntament de Deltebre, com explicava dimarts passat l'alcade Lluís Soler a l'aguaita.cat, ha decidit actuar d'urgència a la zona d'accés al Fangar mitjançant un decret d'alcaldia d'emergència. Paral·lelament, els serveis tècnics jurídics i tècnics del consistori van tancar dijous un informe pericial, segons el qual l'import dels treballs a executar per regenerar tota la costa de Deltebre afectada per la llevantada d'esta setmana ascendix a un milió i mig d'euros.

En este context, s'han iniciat els treball de reconstrucció de l'escullera preexistent a la zona de la Marquesa que este passat dimarts, en trencar-se definitivament, va fer que entrés el mar i inundés l'accés al Fangar, camins, arrossars i altres propietats. La zona més afectada va ser la platja de la Marquesa, la bassa de l'Arena i la platja de Riumar.

Com a solució, s'han descarregat més de 45 camions de pedra, segons Soler, per refer l'escullera, i així evitar que el temporal torne a afectar esta zona. "Encara que amb l'aportació feta fins ara ja està la situació controlada, encara queden dies de faena per assegurar que queda tot bé i en les millors condicions possibles". Per a la mesura s'han destinat uns 100.000 euros, i l'Ajuntament ja ha demanat ajuda de les administracions competents. 

Segons ha explicat Soler, l'informe dels danys tancat ahir, a més de la regeneració de l'escullera, també preveu l'aportació d'arena a la platja de la Marquesa, a la bassa de l'Arena i a la de Riumar, així com la reparació dels desguassos de rec dels arrossars afectats per l'aigua salada.

I és que l'informe sobre la regressió i la degradació de la zona elaborat esta setmana, a partir de la inspecció in situ, exposa que "existix una afectació generalitzada (...) en una longitud aproximada de 7 quilòmetres de litoral". L'afectació en qüestió consistix en "una alteració i removiment propi de la zona catastròfica causat per forts temporals extraordinaris de vent, pluja i mar alterada de component de llevant". L'alteració afecta elements naturals, com flora i fauna, i també la geologia de la zona. "Es pot afirmar que en esta franja hi ha hagut una destrucció del medi preexistent", sosté l'informe al qual ha accedit aguaita.cat.

L'afectació, prosseguix, també abasta la zona de cultiu d'arròs en la zona propera a la platja en una franja aproximada de 10 metres des dels camions o desguassos circumdants. En este sentit, "els desguassos agrícoles dels camps d'arròs han quedat completament eliminats o derruïts", afegix l'estudi.

Soler ha explicat que han sol·licitat l'ajuda necessària a Costes, a la Generalitat i a l'Estat espanyol, a qui li demanaran que actue de manera immediata per donar una solució, i ha lamentat que "hi ha molt bona predisposició, però no es passa a l'acció"