L'Ebre disposa de set màquines llevaneus ubicades al territori per a la campanya d'este hivern

Amb l'objectiu de millorar la coordinació entre els cossos operatius de la Generalitat i els ajuntaments ebrencs | Cinc municipis de la Terra Alta i el Baix Ebre disposen del Pla d'Actuació Municipal per gestionar emergències derivades de nevades

Redacció
22 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:09h
Foto d'arxiu d'una nevada a Caro.
Foto d'arxiu d'una nevada a Caro. | Isabel Miret
Este matí ha tingut lloc a la seu del Consell Comarcal de la Terra Alta, a Gandesa, una reunió de coordinació per preparar la campanya de nevades 2016-2017 a les comarques de les Terres de l'Ebre. La sessió, dirigida als alcaldes de la Terra Alta i que el passat dimarts també es va fer amb els alcaldes del Baix Ebre afectats pel risc de nevades, ha estat presentada pel director dels Serveis Territorials, Joan Juan.

La reunió, que ha anat a càrrec del responsable dels serveis territorials de Protecció Civil a les Terres de l'Ebre, Miquel Alonso; el cap de la Regió d'Emergències a Terres de l'Ebre, Eduard Martínez, i el cap de la regió policial, l'Intendent Rafel Comes, ha tingut com a objectiu coordinar una millor resposta dels cossos d'emergències i dels ajuntaments davant una possible nevada este hivern a punts de les Terres de l'Ebre, i sobretot recordar quines són les responsabilitats i tasques dels municipis en cas de nevada.

Pel que fa a planificació municipal, a la Terra Alta hi ha quatre municipis obligats a tenir el Pla d'Actuació Municipal (PAM) de nevades i tots el tenen fet, i al Baix Ebre només hi ha un municipi obligat, Tortosa, que també el té fet, segons ha informat la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre.
 
Esta dada demostra que la resposta municipal tant pel que fa a la prevenció com a la gestió de les emergències derivades de les nevades disposa de les eines legals i procedimentals necessaris, han afegit.
 
La campanya en detall
Pel que fa a les màquines llevaneus disponibles a les comarques de les Terres de l'Ebre per esta campanya 2016-2017, el Ministeri de Foment disposa de vuit màquines a la província de Tarragona que donarien cobertura a les demarcacions de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. D'estes vuit, el Ministeri de Foment en té una a Tortosa i dos a Móra d'Ebre; la Diputació de Tarragona una atra Tortosa, i tres més a Reus que podrien donar cobertura a l'Ebre. Abertis en té una a l'Ametlla de Mar i la Direcció General de Carreteres de la Generalitat en té dos més ubicades a Tortosa. En total, set màquines llevaneus ubicades al territori més el suport de la resta de màquines de Foment i les de Reus de la Diputació.
 
Algunes de les estratègies de mobilitat del pla NEUCAT per esta campanya inclouen mesures concretes per als vehicles pesants com la prohibició de realitzar avançaments, desviaments, la prohibició de circular, o d'altres en funció de l'emergència, i també per als vehicles lleugers com per exemple prohibicions de circulació sense cadenes i prohibició d'avançaments amb neu, garantir un carril per a la circulació de les llevaneus, entre d'altres. En quant a estratègies de mobilitat en general, es recorda també que es prioritzarà sempre la neteja de la xarxa viària primària i després la secundària.
 
Enguany, Protecció Civil de la Generalitat i el Servei Meteorològic de Catalunya preveuen un mecanisme de seguiment i resposta primerenca davant les previsions de nevades que puguen generar problemes en la mobilitat, de forma que es farà un monitoratge acurat i seguint en cada moment perquè les previsions meteorològiques i les mesures de protecció civil s'adeqüen a l'evolució de la previsió meteorològica a cada territori.