El Parlament enceta el debat del pressupost de la Generalitat pel 2017, amb 27,3 M€ per a les TE

Els comptes superen esta tarda les esmenes a la totalitat però ara hauran de superar les esmenes parcials

Redacció / ACN
20 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:19h
L'edifici de les delegacions és l'obra més destacada de les pressupostades per la Generalitat en els últims anys a les TE.
L'edifici de les delegacions és l'obra més destacada de les pressupostades per la Generalitat en els últims anys a les TE. | gencat.cat
Junts pel Sí i la CUP uniran els vots esta tarda per tombar les esmenes de la totalitat de la resta de grups al projecte de pressupostos del govern. Un pressupost pel 2017 que preveu pràcticament la mateixa xifra d'inversió que la prevista per enguany a les Terres de l’Ebre, a l’entorn de 27,3 milions d’euros, que serà destinada, principalment, a completar les actuacions de major cost en els compres ara vigent i dels últims anys. Un cop superat el debat d’avui, però, JxS i la CUP tornaran a seure a banda i banda de la mesa negociadora, ja que els anticapitalistes no han garantit, ni de bon tros, el vot favorable als comptes, el qual hauria de tindre lloc el 8 i 9 de febrer, si res fa que aquell ple s'endarrerisca. Depenent de com evolucionen un seguit d'àmbits durant la tramitació parlamentària, les bases de la CUP es decantaran cap a una o altra opció el 28 de gener.

Centrant-nos en les partides destinades a l’Ebre, les principals són pràcticament calcades als comptes vigents en l’actual exercici. Les inversions previstes al territori equivalen al 3,3 % del total de Catalunya, un percentatge només per davant del de l'Alt Pirineu i l'Aran.
La principal és la destinada a acabar l'edifici de les delegacions de la Generalitat a Tortosa, amb 4,53 milions d'euros. En segon lloc trobem les obres de construcció del CAP d'Amposta, amb 2,99 milions. També, novament, el govern ha previst destinar 2,51 milions a la constitució del cens emfitèutic –una fórmula de pagament ajornada que no es comptabilitza com a deute convencional- de l'edifici de l'hospital de Móra d'Ebre. En matèria viària, es destinaran 1,88 milions d'euros a l'adequació dels sistemes de contenció de vehicles en diferents trams de la carretera C-12.

Si ens situem per comarques, el Baix Ebre rep 12,8 milions d’euros, 4,5 dels quals van a l’edifici de les delegacions del govern. Una altra de les actuacions que ja apareixia també en pressupostos anteriors, el CAP de Roquetes i la base comarcal del SEM, s'emporta 771.000 euros.  Als comptes figura també una partida de 510.000 euros perquè l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) execute millores als col·lectors en alta de l'Ametlla de Mar, municipi on Ports de la Generalitat preveu invertir 700.000 euros en la urbanització i zona nàutica de ribera de la infraestructura portuària. També en l'àmbit del Baix Ebre, però amb transcendència territorial, s'inclouen les obres d'adequació de l'edifici judicial de Tortosa, amb 496.000 euros.  Pel que fa a la millora d'equipaments territorials, figuren també els 300.000 euros per a la consolidació de la muralla històrica del recinte de l'hospital Verge de la Cinta. En matèria viària, la Generalitat computa 771.000 euros a l'adequació dels sistemes de contenció de vehicles a la carretera C-12 en trams corresponents a la comarca. Destaquen també els 262.000 euros per a la redacció del projecte i execució d'un ascensor per a peixos a la resclosa de Xerta.

Al Montsià la inversió total arriba aquest 2017 als 5,61 milions d'euros, segons la previsió de la Generalitat. Com al passat 2016, les obres de construcció del futur CAP d'Amposta, s'emporten més de la meitat d'esta xifra: concretament, 2,99 milions d'euros, en este cas. La resta d'inversions destacades previstes a la comarca corresponen a les obres de condicionament del tram de la T-350 entre Santa Bàrbara i Masdenverge, actuació ja finalitzada, amb 462.000 euros. L'optimització de l'ús de l'aigua a les sèquies de Vaqué i Rabosa, de la Comunitat de Regants de la Dreta, als municipis de Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja, tenen assignat uns 400.000 euros. La Generalitat destinarà també 560.000 al port rapitenc, amb millores de mobilitat, instal·lació de defenses, la urbanització de la zona de Llevant, el dragatge de la bocana de la dàrsena est i la remodelació de les oficines de Ports.

La principal partida d'inversions prevista a la Ribera d'Ebre torna a ser, un any més, l'anomenada constitució del cens emfitèutic vinculat a l'edifici de l'hospital de Móra d'Ebre que, juntament amb el centre hospitalari comarcal de la Selva, reben per aquest concepte 2,51 milions d'euros. També la segona fase de l'ampliació del centre hospitalari, ja plasmada en anteriors exercicis, té reservats 750.000 euros. En l'àmbit educatiu destaca també l'adequació de l'escola Lluís Viñas i Viñoles de Móra d'Ebre, amb 473.000 euros. El sistema de sanejament de Rasquera disposa de 138.000 euros. En l'àmbit viari, i en la mateixa línia ja esmentada en el cas del Baix Ebre, l'adequació dels sistemes de contenció de vehicles a la C-12 s'enduu 1,11 milions.

Finalment, a la Terra Alta –amb una inversió total estimada de 1,70 milions d'euros- destaca la partida de 658.000 euros habilitada per a la tercera fase de l'adequació de l'entorn de l'església de Sant Joan Baptista d'Horta de Sant Joan, amb la pavimentació i els serveis del nucli urbà. També es preveu, en l'àmbit viari, 351.000 euros per al reforçament del ferm de la carretera T-344 entre esta mateixa població i Bot. També s'han inclòs 100.000 euros per executar el sistema de sanejament de Prat de Comte.

Podeu consultar aquí les inversions previstes als diferents municipis.

En tràmit fins al febrer
Un cop el projecte supere el debat d’avui, està previst que la cambra faça del 16 al 20 de gener els debats de totalitat de les seccions pressupostàries a les comissions corresponents i que la tramitació dels comptes acabe al començament de febrer.

Els comptes pel 2017 han arribat a n’este primer debat al ple després que el projecte de pressupostos pel 2016 no prosperés, ja que al juny la cambra en va rebutjar la tramitació en aprovar les esmenes de retorn que hi havien presentat tots els grups menys JxSí. El ple no havia rebutjat mai abans un pressupost de la Generalitat.