Interior cedeix a Amposta i la Ràpita emissores de la xarxa d'emergències

Ho fa a través d'un conveni de coordinació i col·laboració en matèria de seguretat pública que permet fer ús als voluntaris de protecció civil de la xarxa comú de radiocomunicacions als cossos d’emergències de la Generalitat | Els convenis s’ha signat per part del conseller Jordi Jané i els alcaldes de Lleida, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Joan de Vilatorrada i l’alcaldessa de Vic

Signatura del conveni amb els 5 ajuntaments.
Signatura del conveni amb els 5 ajuntaments. | Cedida
Redacció
20 de desembre del 2016
Actualitzat a les 10:07h
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha signat al Departament d’Interior convenis amb els alcaldes de Lleida, Àngel Ros; d’Amposta, Adam Tomàs; de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós; de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso; i amb l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, en virtut dels quals es cediran emissores de la xarxa de radiocomunicacions d’emergències de la Generalitat RESCAT a les associacions de voluntaris de protecció civil d'estos cinc municipis.
 
El conveni permetrà als municipis signants la cessió gratuïta de 2 terminals (emissores) de la Xarxa RESCAT, amb un curs de formació corresponent tant als ajuntaments com als voluntaris de Protecció Civil. 
 
Les 119 associacions inscrites al registre especial de la Direcció General de Potrecció Civil que representen prop de 1.500 voluntaris de protecció civil, són un gran potencial per col·laborar en la protecció dels ciutadans davant els riscos greus i les emergències. Este potencial s’ha vist incrementat en els últims anys amb un augment de les places ofertes en la formació bàsica per a nous voluntaris de protecció civil que la DGPC ofereix a través de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.
 
El Departament d’Interior es farà càrrec del cost de les emissores i, per la seva banda, l’Ajuntament es compromet a què els voluntaris de protecció civil que utilitzen els terminals RESCAT comuniquen directament al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil de la Generalitat (CECAT) les situacions de risc o incidències rellevants que puguen detectar. El contacte a través d’una xarxa comú de radiocomunicacions permetrà facilitar la comunicació entre el CECAT i els voluntaris de protecció civil en especial, per exemple, durant el desenvolupament de serveis preventius en esdeveniments de concurrència massiva com cercaviles, cavalcades, correfocs, activitats esportives, etc. El conveni contempla un protocol específic de comunicacions sobre en quins casos i com s’han de facilitar estes dades al CECAT. Es cediran dues emissores a cada associació i la voluntat del Departament és ampliar esta oferta de cessió i concretar-la amb els 119 ajuntaments que disposen d'associació de voluntaris de protecció civil.
 
RESCAT és una xarxa pública de radiocomunicacions d’emergències i seguretat a Catalunya creada amb l’objectiu de respondre a les necessitats dels diversos cossos de seguretat i emergències. 
 
El Departament d´Interior té previst signar properament convenis similars amb els ajuntaments de Cardedeu, La Garriga, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell i El Morell, que també compten amb associacions de voluntaris de protecció civil inscrites al registre del Departament d’Interior. La voluntat del Departament d’Interior és cedir al llarg de l’any 2017 emissores a totes les associacions de voluntaris de protecció civil registrades a Interior i que a data d’avui són 119.