L’Ajuntament de Flix i Territori reclamen la retirada total dels fangs en saber que resten 150.000 tones al pantà

Consistori i Generalitat resten pendents de conèixer l'informe íntegre d'Acuamed, a partir de 100 mostres preses i analitzades pel CIEMAT | Les administracions local i autonòmica reclamen una actuació "immediata"

Imatge aèrea del recinte tancat, amb els fangs emergents abans d'iniciar la descontaminació.
Imatge aèrea del recinte tancat, amb els fangs emergents abans d'iniciar la descontaminació. | Acuamed
S.B.
16 de desembre del 2016
Actualitzat el 19 de desembre a les 9:21h
Sospitaven que l’extracció de fangs contaminats de l’embassament de Flix havia deixat un fons residual per extreure, a banda de l'aigua confinada, i dels terrenys industrials contaminats al recinte fabril. L’informe entregat pel ministeri un cop Acuamed va aturar els treballs així ho deixava entreveure, per això la comunitat científica, l’Ajuntament i la Generalitat van reclamar un nou informe, contrastat a ulls independents, que certifiqués si el fons del pantà estava nét del tot o no, i en el pitjor dels casos de quines quantitats i composició estavem parlant. L’estudi s'ha elaborat a partir d'un centenar de mostres preses i analitzades pel Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques CIEMAT no ha arribat encara –estava previst per a finals d’any-, però el conseller de Territori i Sostenibilitat ha revelat que, tal com van conèixer ahir en una comisió tècnica, encara queden uns 100.000 metres cúbics de fangs tòxics –unes 150.000 tones- pendents d’extreure de la llera. Manca saber la toxicitat de la composició restant, però l’Ajuntament i la Generalitat han exigit avui al ministeri de Medi Ambient que actue amb diligència en l’entrega del contingut íntegre d’este informe oficial, i un calendari per extreure de forma “inmediata” les tasques de descontaminació inconcloses. Abans, però, caldrà remontar la planta de tractament dels residus, que Acuamed va començar a desmantellar i està, avui per avui, inoperativa.
 
“Hem sabut, gràcies a una comissió tècnica que van exigir la Generalitat i l’Ajuntament que encara queden uns 100.000 metres cúbics de fangs tòxics pendents d’extreure quan l’Estat va assegurar, el 31 de desembre de 2015, que tota l’operació d’extracció de llots contaminats estava enllestida”. Per a Rull, que ha fet aquestes declaracions en una nota de premsa després que la xifra concreta sortís a la llum pública a través del 3/24, és “inacceptable” que el ministeri “hagi estat defensant durant tot un any una posició falsa”.

“Estem davant d’un nou incompliment de l’Estat, en aquest cas del Ministeri de Medi Ambient”, ha assegurat. Rull ha deixat clar que els fangs estan confinats i que no hi ha risc ambiental. “No obstant això, amb la mateixa contundència demanem que s’ha d’acabar la feina”, ha exigit. D’aesta manera caldrà tornar a instal·lar la draga, i habilitar de nou la planta de tractament i el dipòsit controlat, que ja estava en fase de clausura.

Per tot el que ha passat, el titular de Territori i Sostenibilitat reclama “depurar responsabilitats polítiques, al més alt nivell si cal”i ha explicat que demanarà a la ministra Isabel García Tejerina  que vinga al territorio: “Els responsables polítics del ministeri, amb la ministra al capdavant, han de venir a Catalunya, a Flix, donar explicacions i prendre decisions perquè aquí hi ha hagut un dèficit gravíssim de confiança”, ha afirmat.

L’alcalde de Flix, Marc Mur, s’ha mostrat prudent a l’hora d’avaluar la xifra –que de confirmar-se, equivaldria a un 12% aproximadament del total de fangs que calia extreure i tractar –aproximadament 1 milió de tones-, a l’espera de rebre l’informe que esperaven per a finals d’any. “El que demanem és diligència en l’entrega d’este estudi oficial, i un cop rebut, si es confirma, reunió i calendari per acabar la descontaminació de forma inmediata”. En tot cas, sense entrar en el volum de residus restants, admet que conèixer que en restaven a la llera no ha estat cap sorpresa: “De fet per això vam demanar un estudi independent i un mostreig més ampli, perquè temiem que en puguéssen quedar, ara bé, és important conèixer de quin tipus de material tòxic estem parlant, per avaluar el cas i per això demanem celeritat en rebre les conclusions dels estudis fets”, ha conclòs.