Xerta concentra centenars de persones en suport de Carme Forcadell

L'independentisme ebrenc se cita en un acte central al poble natal de la presidenta del Parlament, que demà declara al TSJC acusada d'un delicte de desobediència

Una gran pancarta amb el lema Mai caminaràs sola s'ha hissat a la façana de l'Ajuntament.
Una gran pancarta amb el lema Mai caminaràs sola s'ha hissat a la façana de l'Ajuntament. | Mireia Curto
Sofia Cabanes
15 de desembre del 2016
Actualitzat a les 22:05h
La plaça de l’Ajuntament de Xerta ha acollit esta vesprada l’acte unitari a les Terres de l’Ebre convocat per les entitats sobiranistes en suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que demà divendres està citada a declarar davant el Tribunal de Justícia de Catalunya acusada d'un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional i d'un delicte de prevaricació.

Al voltant de mig miler de persones han omplert de gom a gom la plaça del poble natal de la presidenta del Parlament en un espai simbòlic en què l’independentisme ebrenc ha volgut mostrar el seu suport des de la terra originària de Forcadell i en el que hi ha acudit representants institucionals del territori, alcaldes i membres de plataformes socials i ciutadans d’arreu de les Terres de l’Ebre i del Matarranya. A la façana de l’Ajuntament s’hi ha hissat una gran pancarta amb el rostre de Forcadell i amb el lema ‘Mai caminaràs sola’.

L’alcalde del municipi, Roger Aviñó, ha estat l’encarregat de llegir el manifest que este vespre s’ha pronunciat també en molts altres municipis catalans: “Denunciem la incapacitat i manca de voluntat del govern espanyol per resoldre judicialment un problema polític. Expressem el nostre suport a tots els càrrecs electes i institucionals amenaçats per la Fiscalia General de l’Estat per haver exercit les funcions de representació del poble”, ha expressat.

“Avui Xerta i les Terres de l’Ebre són una mica més grans”, ha manifestat, per la seua banda, l’alcalde de l’Ametlla de Mar i vicepresident de l’Associació de Municipis per la Indpendència (AMI), Jordi Gaseni, que ha demanat als càrrecs electes “que siguen forts i estiguen units. Per molt mala mar que se’ns gire, tenim la millor barca per capejar el temporal”. Segons Gaseni, des de l’Estat espanyol “volen posar en escac la nostra més alta institució democràtica”. “Arriben hores de ser ferms, no aconseguiran fer-nos caure”, ha reblat.

També hi ha intervingut la presidenta territorial d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre, Dolors Roo que ha animat al públic present a mantenir “el somni de tota la ciutadania”. “No defallim, hem d’aguantar en unitat, generositat i no podem defallir ni un de nosaltres”, ha afegit.

L’últim en intervenir ha estat el Coordinador de l’ANC a les Terres de l’Ebre, Manel Alves, qui ha recordat la fundació de l’Assemblea a l’Ebre a Xerta ara fa 5 anys. “Cinc anys després et diem que no estàs sola Carme i estem disposats a plantar-nos allà on sigue per arribar fins al final, junts ho vam començar i junts ho acabarem”. Segons Alves, “si ataquen als nostres càrrecs electes, ataquen a les nostres institucions i si ataquen a les nostres institucions, estan atacant a tot el poble de Catalunya i això no els hi permetrem mai”, ha etzibat.

El coordinador de l’ANC a l’Ebre també ha demanat als càrrecs electes ebrencs que s’inscriguen a l’Assemblea d’Electes promoguda per l’AMI i que actuaria “en cas que l’Estat Espanyol suprimisca les nostres institucions”.

L’acte, presentat per l’escriptor Andreu Carranza, ha acabat amb el cant de l’Estaca  i dels Segadors per part del grup musical La Rondalla dels Ports.
 

Més de 500 persones vingudes d'arreu de les Terres de l'Ebre i també del Matarranya s'han congregat a la plaça del poble. Foto: Mireia Curto