EXPOSICIÓ

El Museu de la Mar de l'Ebre recull roba i fotografies sobre indumentària local de fa un segle

L'Ajuntament de La Ràpita i el Consorci del Museu han programat per a inicis del 2017 l'exposició 'El vestit tradicional al Montsià'

per Redacció , La Ràpita, 15 de desembre de 2016 a les 15:23 |
Fotografia antiga on es pot veure la vestimenta tradicional al Montsià de fa un segle. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les regidories de Cultura i Identitat de l'Ajuntament de la Ràpita, conjuntament amb el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre, han programat per a inicis del 2017 l'exposició El vestit tradicional al Montsià, que farà un recorregut per la indumentària i els complements, tant masculins com femenins, d'inicis del segle XX. Per tal de nodrir la mostra, fan una crida a la col·laboració ciutadana, instant el veïnat de la població a aportar ja sigue roba o bé fotografies antigues on es vege com anava vestida la gent de La Ràpita durant el primer quart del segle passat.

Alguns exemples de la roba que se sol·licita són faldetes, davantals, gipons, jupetins, toques, mantons, mocadors de cap, calçotets de junquet, calçotets de vieta, saragüells, antipares, espardenyes, xambres, barrets, faixes i ventalls, entre d'altres, segons ha informat el consistori rapitenc en una nota de premsa.


La recerca prèvia a partir de les imatges observades en diverses publicacions ha permès ja identificar alguns trets característics de la indumentària que feien servir els pagesos o bé els mariners a La Ràpita, tant l'específica per treballar com per mudar. Així, s'ha detectat per exemple similituds entre els mantons de La Ràpita, Alcanar i Ulldecona, també que les dones marineres possiblement van abandonar la vestimenta tradicional més aviat que les pageses, diferències entre les espardenyes dels mariners i dels pagesos, i altres detalls que permeten identificar l'ofici o el gremi de l'usuari.

La roba i les fotografies s'han de dur al Museu de la Mar de l'Ebre en horari d'obertura, de dimecres a diumenge d'11 a 14 hores i de 16 a 19 hores, al llarg del mes de desembre i fins al 22 de gener. Les fotografies s'escanejaran i es tornaran al cap de pocs dies i la roba, en acabar la mostra.

 

Participació