Gambús i l'alcalde de Flix demanen a la CE que també es descontamine l'aigua i el sòl

L'eurodiputat i l'alcalde riberenc, Marc Mur, s’han reunit este dimecres a Brussel·les amb el director general de Medi Ambient de la Comissió Europea

El complexe industrial d'Ercros a Flix, amb treballs sobre una de les zones contaminades.
El complexe industrial d'Ercros a Flix, amb treballs sobre una de les zones contaminades. | Cedida
Redacció
14 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:59h
L'eurodiputat català Francesc Gambús i l'alcalde de Flix, Marc Mur, s'han reunit este dimecres amb el director general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Daniel Calleja, per exposar-li la situació de la descontaminació dels terrenys de Flix.

En declaracions als mitjans de comunicació després de la trobada, que ha estat organitzada a petició de Gambús, l'eurodiputat ha ressaltat la importància de "connectar l'administració local amb les institucions europees", perquè este problema de la descontaminació s'ha de tractar amb la implicació alhora de totes les administracions implicades.

A més, tal com ha dit Gambús, únic eurodiputat català a la Comissió de Medi Ambient, "hem posat sobre la taula que s'ha de procurar que no només es descontaminen els fangs, sinó també l'aigua i el sòl". "Estos fons europeus han servit perquè es netegen els fangs contaminats del riu, però també cal que, després de la marxa d'Ercros, tot estigue descontaminat", ha explicat. Alhora ha apuntat que, per això, cal "la col·laboració de totes les administracions, de forma transversal, per ser el més àgils possibles i poder avançar més ràpid".

"Faltava este contacte bilateral entre el municipi i les institucions europees i avui ho hem fet possible", ha remarcat Gambús, qui ha fet possible este contacte entre l'Ajuntament de Flix i la Comissió Europea. A més, ha valorat positivament la trobada, ja que "hi ha hagut bona receptivitat". "Hem trobat un director general de Medi Ambient de la Comissió Europea obert de mires, amb ganes d'escoltar els plantejaments i una mà estesa a col·laborar a tots els nivells, tant amb el govern de l'Estat, com amb la Generalitat i l'Ajuntament de Flix. I la Comissió s'ha mostrat oberta a seguir tenint este contacte directe amb l'Ajuntament".

"La neteja dels llots és l'única fase que s'ha fet a dia d'avui. Cal que esta sigue la primera d'una neteja integral de tot el territori afectat per Ercros, perquè no servix de res descontaminar una part si la resta contaminada acaba al riu. Cal definir, a partir d'ara, quins diners i fons es requerixen i com s'executa esta neteja, amb tot un conjunt de problemàtiques ambientals i de gestió de residus d'esta factoria que fa més de 120 anys que hi opera", ha explicat l'eurodiputat membre del grup EPP, el majoritari a la cambra europea. I ha recordat que dels 200 milions que s'han invertit en la descontaminació, 117 milions provenen de la Comissió Europea.

A la reunió, a banda de l'alcalde de Flix, Marc Mur, també hi ha assistit el representant permanent de la Generalitat davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj, i un tècnic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

Gambús ha presentat diverses preguntes a la Comissió Europea per tractar este tema, i també ha sol·licitat una anàlisi de situació de l'estat de descontaminació del pantà i dels aqüífers propers.