La PDE alerta d'una nova etapa de lluita contra futures agressions a l'Ebre

S'ha convocat este dissabte a Tortosa una reunió de treball amb experts | Es planificarà l'estratègia contra l'adveniment d'una «etapa dura» contra les Terres de l'Ebre per al 2017

Sofia Cabanes
13 de desembre del 2016
Actualitzat el 14 de desembre a les 18:14h
Imatge d'arxiu de la protesta de la PDE i WWF, a Amposta.
Imatge d'arxiu de la protesta de la PDE i WWF, a Amposta. | Sílvia Berbís
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) alerta de l'inici d'una nova etapa de lluita social en resposta a les polítiques hídriques del Govern Central i de les maniobres del Govern català en l'impuls del canal Segarra-Garrigues i la interconnexió de xarxes internes. Per este motiu, la plataforma ha convocat este dissabte a Tortosa una reunió de treball amb experts, entre els quals es trobaran persones del món científic, judicial i activistes, per planificar l'estratègia contra l'adveniment d'una "etapa dura" contra les Terres de l'Ebre.

Segons han exposat els antitransvasistes en una roda de premsa celebrada este dimarts a la tarda, el Govern espanyol vol impulsar un nou Pacte Nacional de l'Aigua, amb el suport de C's i l'abstenció del PSOE. Un full de ruta que la PDE considera que "és un requisit previ a un nou Pla Hidrològic Nacional, on es torna a la política de transvasaments i embasaments". "Un document que s'aprova malgrat que la Comissió Europea està damunt del Govern Central demanant la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre i qüestionant tota la planificació hidrològica", ha manifestat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.

En este sentit, 39 ONG de tot l'Estat -entre les quals la PDE, la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, SEO/BirdLife i WWF- ja han signat un manifest que rebutja la política hídrica de l'Estat i en el que exposen que "el pacte de l'aigua obrirà la porta a futurs transvasaments de l'Ebre, el Duero, el Tajo o el Guadiana", i critiquen la "irresponsabilitat institucional" del Govern Central.

Les crítiques de la PDE també han anat dirigides esta tarda cap al Govern català a qui acusa d'actuar "amb mala llet". "Mentre es parla del suport a les Terres de l'Ebre i de defensa del Delta, se seguix tirant endavant el canal Segarra-Garrigues, un canal cada cop menys justificat", ha lamentat Tomàs. Així, la PDE ha denunciat que des de fa uns dies el canal abastix una trentena de poblacions catalanes, 6 de les quals pertanyents a les conques internes del país. "Mentre es dóna un missatge públic de suport, per l'altre costat, a fets consumats, implanten el transvasament de l'Ebre a través del Segre- a Barcelona", ha explicat el portaveu.

Així, segons la PDE, "es genera situació en la qual si la PDE seguix en contra del Segarra-Garrigues es pot produir una situació de conflicte territorial que de cap manera volem promocionar", asseguren. "El conseller Rull va dir que este és un projecte de país. Per a nosaltres, si el Segarra Garrigues és un projecte de país, estem parlant de països diferents”, han reblat.

A tot això, se li ha de sumar, segons la PDE, els moviments transvasistes que continuen vius a Múrcia i Alacant. Per tot plegat, preveuen que el 2017 serà "una etapa de confrontacions".

La trobada amb experts convocada per a este dissabte se celebrarà a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Tortosa. Allà es planificarà l'estratègia de la PDE en quatre àmbits: l'ambiental, el judicial –en la vessant espanyola i europea-, el social, per "planificar possibles mobilitzacions" i, per últim, l'estratègia en l'àmbit polític.