CULTURA

L'exposició sobre el vaixell de guerra anglès enfonsat a les Goles de l'Ebre arriba a Tortosa

S'inaugurarà este proper divendres al Palau Oliver de Boteller, i es podrà visitar fins al 30 de juliol

per Redacció , Tortosa, 13 de desembre de 2016 a les 18:33 |
Cartell de l'exposició 'Deltebre I. Història d'un naufragi'. | Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'exposició Deltebre I. Història d'un naufragi, produïda pel Museu d'Arqueologia de Catalunya, arriba este mes de desembre a Tortosa. Així, la sala d'exposicions del Palau Oliver de Boteller acollirà, del 16 de desembre al 30 de juliol del 2017, esta exposició de gran format que explica la història d'un veler de transport militar de l'armada anglesa procedent d'Alacant, enfonsat a la desembocadura de l'Ebre l'estiu de 1813, durant el conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès.

Este vaixell, del qual encara se'n desconeix el nom, va ser localitzat el 2008 per un pescador d'Amposta, i des d'aleshores els arqueòlegs del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) han dut a terme diverses campanyes d'excavacions subaquàtiques que han permès obtenir una informació molt valuosa sobre com era la vida a bord.


De fet, les condicions de la zona en la qual va encallar, aigües arenoses amb molt poca visibilitat subaquàtica, han permès que el vaixell i la càrrega que transportava es mantinguessen pràcticament intactes durant 200 anys, i expliquen que sigue una de les poques embarcacions enfonsades a la costa catalana que no ha sigut espoliada, segons ha informat la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre.

Inclou un centenar d'objectes recuperats 

El context històric de l’exposició, que ha comptat amb la col·laboració del Museo Arqueológico de Alicante i la DOP Vinos Alicante, és el setge de Tarragona. De fet, este veler de transport militar de 30 metres d'eslora va embarrancar a les Goles de l'Ebre quan tornava a Alacant, després que els anglesos aixequessen inexplicablement el setge de Tarragona. Un esdeveniment que s'explica a bastament a la mostra a través de la premsa de l'època.

La mostra també inclou bona part del centenar d'objectes que s'han recuperat del fons del mar durant les diferents campanyes arqueològiques. Hi ha carregament propi de la guerra com municions de diferent calibre -bombes, granades o munició de fragmentació-; barrils i caixes de fusta en què es transportaven; instruments de navegació o ampolles de vi i cervesa. Precisament una de les troballes més interessants va ser la d'una ampolla de vi Fondillón d'Alacant, un vi molt valorat que consumien filòsofs com Voltaire, escriptors com Shakespeare o reis com Lluís XIV de França.
 
"Ens semblava molt interessant que esta exposició es pogués veure aquí, a pocs quilòmetres d'on es va enfonsar el vaixell", apunta el director territorial de Cultura, Ferran Bladé, el qual destaca que l'objectiu també és atraure el públic dels centres educatius del territori per apropar-los a uns fets històrics que van tenir com a escenari Tortosa i les Terres de l'Ebre. Amb este objectiu es dissenyarà material didàctic específic sobre l'exposició.
 
Deltebre I. Història d’un naufragi s'ha dissenyat com una exposició itinerant i s'ha pogut veure fins ara a Girona, Alacant, Barcelona, Tarragona i Deltebre. En el cas del Palau Oliver de Boteller, l'entrada serà gratuïta.

 

Participació