El Delta presenta el primer anuari d'observacions d'ocells que recopila uns 270 albiraments durant 2014

El parc natural publicarà noves edicions cada any per a fer-ne una difusió pública i un ús científic de totes les dades ornitològiques

L'ornitòleg i tècnic del Parc Natural del Delta de l'Ebre, David Bigas, mostrant alguns exemples de les fitxes que inclou l'anuari ornitològic de 2014.
L'ornitòleg i tècnic del Parc Natural del Delta de l'Ebre, David Bigas, mostrant alguns exemples de les fitxes que inclou l'anuari ornitològic de 2014. | ACN
ACN
13 de desembre del 2016
Actualitzat el 14 de desembre a les 18:13h
El Parc Natural del Delta de l'Ebre ha editat el seu primer anuari ornitològic, un document on es recullen totes les observacions d'ocells que es van fer durant el 2014. Com ha detallat David Bigas, coeditor de l'anuari juntament amb Toni Curcó, el volum repassa uns 270 albiraments amb dos rareses, la presència, fa dos anys, del capsigrany bru i el bitxac siberià de la zona del Mar Caspi, per primer cop, a la Península Ibèrica. En el projecte hi col·laboren 130 persones entre observadors, editors i fotògrafs. El document recull també tots censos que fan els tècnics del parc natural, i oferix una informació interessant i útil tant a científics com a aficionats i birdwatchings. Al Delta s'hi fa més del 85% de les observacions ornitològiques anuals de Catalunya.

Tot i això, de moment no es disposa de finançament per editar-lo en paper i només estarà disponible a la xarxa, l'obra ha estat possible gràcies a la feina de professionals i aficionats. Com ha destacat el director del Parc Natural del Delta de l'Ebre, Francesc Vidal, la col·laboració dels birdwatchers ajuda a accedir a unes dades complicades de tenir per la via científica. "Es recullen totes les dades professionals i també dels aficionats. És un treball molt rigorós i s'ha fet una feina molt exhaustiva i completa", ha apuntat Vidal. El director del Parc Natural ha volgut subratllar "el valor" de l'anuari per a l'ús científic i l'aprofitament dels gestors de l'espai. 

S'inclouen dades de fenologia, numèriques, geogràfiques i censals
L'anuari s'ha centrat "estrictament" en els albiraments de la zona del Delta, situant de referència limítrof l'antiga carretera nacional per l'interior i els ports de les Cases d'Alcanar i l'Ametlla de Mar, al litoral. També s'han recollit les observacions a 13 milles mar endins en este espai. El document inclou dades de fenologia, numèriques, geogràfiques i censals –recull els censos quinzenals i mensuals del parc natural, el cens d'hivern i el de nidificants -, entre altres. La compilació s'ha fet amb la referència dels portals web Reservoir Birds, Rarebirdspains i Ornitho.cat. Per als criteris taxonòmics i de nomenclatura s'ha seguit la British Ornithogist's Union, el Comitè Avifaunístic de Catalunya, el Records and Rarities Comittees, i la Llista de Patró d'Ocells del Delta de l'Ebre, que referencia fins a 360 espècies. 

Com ha apuntat David Bigas, ornitòleg i tècnic del Parc Natural del Delta de l'Ebre, comença a haver-hi una comunitat d'ornitòlegs que es dediquen a buscar noves espècies i l'anuari els serà molt útil perquè recull totes les dades". De fet, entre les rareses de l'obra de 2014 hi destaca l'albirament, per primer cop a la Península Ibèrica, del capsigrany bru i el bitxac siberià de la zona del Mar Caspi. També l'any passat es va veure, per primera vegada al Delta de l'Ebre, la cotxa diademada i el repicatalons petit, dos rareses que seran incloses en les curiositats de l'edició 2015 de l'anuari que estarà llest en mig any. 

"Els aiguamolls atreuen moltes rareses, són molt canviants i el Delta és molt especial sobretot per ocells com els limícoles. Tot i que al Mediterrani no hi ha marees de lluna, al Delta sí que n'hi ha per pressió i com hi ha dos badies fa que hi hage una població molt important hivernant que no es troba a l'Atlàntic si no baixes a Àfrica. A Europa no passa això", ha recordat Bigas. Al Delta també s'hi concentra la població més important d'ocells marins de la Mediterrània Occidental. "És el número un per sobre Doña Ana i la Camarga francesa", ha destacat l'ornitòleg del parc natural.