La Terra Alta, la comarca que més separa els residus a les Terres de l'Ebre

El municipi que millor separa les deixalles és Miravet | El balanç del 2015 indica un lleuger increment en la generació de residus municipals al Camp de Tarragona i l'Ebre, i una disminució en la separació dels residus

Redacció
12 de desembre del 2016
Actualitzat a les 18:39h
Recollida selectiva.
Recollida selectiva. | Adrià Costa
Les dades del 2015 de residus municipals al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, presentades este dilluns pel director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, mostren un lleuger increment en la generació de residus en ambdós demarcacions respecte de l'any anterior. Les xifres també indiquen que la Terra Alta i el Priorat són les comarques que més separen els residus al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. 

La separació de les deixalles domèstiques en estes dos demarcacions, per contra, baixa respecte el 2014 en termes generals. Segons Tost, "s'ha de treballar colze a colze amb els ajuntaments perquè cal millorar estes xifres". "L'experiència concreta d'alguns municipis exposa que és possible, però cal implicació, volutat i recursos. La clau és la proximitat", ha afegit.

El director de l'ARC s'ha mostrat convençut que s'han d'implantar models més eficients de recollida selectiva. "La brossa ha de dixar de ser anònima", ha comentat Tost. També ha avisat que el cànon de residus seguirà creixent, i que "anar a l'abocador ha de ser manifestament més car. A més, els diners del cànon servixen per invertir en polítiques municipals de millora de la recollida".

La recollida a les Terres de l'Ebre
Pel que fa a la recollida de residus a les comarques del Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta, l'any 2015 es van registrar 88.071 tones de residus municipals, un 0,95% més que l'any anterior. Així, la recollida per càpita -1,32 kg/hab/dia- se situa lleugerament per sota de la mitjana de Catalunya, que és d'1,35 kg/hab/dia.

El Baix Ebre és la comarca que concentra la quantitat més alta de residus generats, amb 513,92 kg/hab/any, i és l'única comarca de la demarcació que supera la generació mitjana de Catalunya. Per la seua banda, la Terra Alta és la que en genera menys, amb 340,30 kg/hab/any.

Pel que fa a la recollida selectiva neta a les Terres de l'Ebre, el 2015 s'ha situat en el 34,29%, per sobre de la mitjana de tot Catalunya. La Terra Alta és la comarca que separa de manera més efectiva els residus, amb un índex del 44,51% del total generat. La que registre un índex més baix, però, és el Baix Ebre, amb un 30,82%.

Respecte a municipis, Miravet és el que separa millor els seus residus, amb un índex del 67,48%; seguit de Batea, amb un 61,21%; Prat de Comte, amb un 59,03%; Pinell de Brai, amb un 53,49%, i Rasquera, amb un 53,36%.

La situació a Catalunya
Pel que fa al global de Catalunya, l'any 2015 es van generar 3,7 milions de tones de residus municipals, que corresponen a 1,35 quilos de deixalles per habitant i dia. Això representa un lleuger repunt respecte l'any anterior, que es van generar 1,33 kg/hab/dia. Del total dels residus municipals, es van recollir selectivament el 39%, és a dir, 1,4 milions de tones, que suposa un 3,7% d'increment respecte al 2014.