Una prova pilot a la platja de Deltebre estudiarà com evitar la regressió de la costa del Delta

El pressupost és de 2,5 milions d'euros, el 60% del qual s'ha sol·licitat a Europa | En cas de rebre el finançament el projecte començaria l'octubre de 2017 i finalitzaria el desembre de 2021

Presentació del projecte conjunt per disminuir el retrocés de la línia de la costa al Delta de l'Ebre.
Presentació del projecte conjunt per disminuir el retrocés de la línia de la costa al Delta de l'Ebre. | Cedida
Redacció
05 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:44h
El Departament de Territori i Sostenibilitat, l'Ajuntament de Deltebre i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han presentat este dilluns un projecte conjunt per disminuir el retrocés de la línia de la costa al Delta de l'Ebre. El pressupost és de 2,5 milions d'euros, el 60% del qual s'ha sol·licitat a Europa a través del Projecte Life. El pla preveu, entre d'altres, actuar en tres quilòmetres de platja del terme municipal de Deltebre, on els efectes de l'erosió són molt visibles.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha explicat que esta proposta és "excepcional" perquè institucions i organitzacions de diferents àmbits "ens hem posat d'acord per tirar endavant una mateixa proposta". Per a Rull, "els efectes del canvi climàtic tenen un impacte molt evident al Delta de l'Ebre i l'obligació és actuar i demanar aquest projecte a Europa, per incorporar la millor tecnologia possible a garantir la salut del Delta". També ha destacat que la voluntat del Govern és "actuar amb cirurgia operativa en contra els efectes del canvi climàtic".
 
L'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat el fet que per primer cop l'Ajuntament participa en un projecte Life, "es fa amb un tema tan cabdal com és la regressió del terme municipal, que afecta de l'ordre de 5 metres l'any de mitjana". Soler ha precisat que en cas de rebre el finançament europeu el projecte començaria l'octubre de 2017 i finalitzaria el desembre de 2021.
 
Actuació en 3 quilòmetres de costa
Durant el projecte, que s'anomena Life 2016 NBS Coastplan, es desenvoluparan diverses actuacions amb l'objectiu de disminuir l'erosió costanera; millorar la qualitat ecològica dels hàbitats naturals; incrementar la resiliència a l'increment del nivell del mar i als episodis d'inundació marina, i assegurar la sostenibilitat de l'aqüicultura i l'ecoturisme.
 
Les accions
S'alimentarà un tram de 3 quilòmetres de costa, entre la urbanització de Riumar i la punta del Fangar, a través del dragatge de la platja i posterior aportació de sorra. També es recuperaran 40 hectàrees de llacunes. A més, es planificarà la recuperació d'un braç secundari del riu per aportar aigua i sediment a la costa en retirada, disminuir el procés d'erosió i incrementar la resiliència contra el canvi climàtic. Esta acció es durà a terme a través de la renaturalització d'hàbitats i la creació d'un corredor verd i d'ús per al turisme.

També s'optimitzarà de manera hidrològica la badia del Fangar, que està inclosa a la Xarxa Natura 2000, per millorar la qualitat ecològica de l'aigua i augmentar la diversitat de peixos. Una altra acció que es durà a terme serà l'elaboració d'un pla del nord del Delta, que inclou la franja de 6 quilòmetres de costa que va des de la punta del Fangar fins a Riumar -platja i llacunes rere la platja-. Este pla, que redactarà la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme, reunirà les accions que siguen factibles per incorporar-les en la planificació pública. 

El professor d'Enginyeria Civil i Ambiental de la UPC, Agustí Sánchez-Arcilla, ha detallat que l'objectiu és "renaturalitzar el territori" a través d'accions concretes com són "aportar sorra en un tram petit de platja perquè dure el màxim i veure com es comporta; aprofitar una gestió intel·ligent de l'aigua a la badia del Fangar, i fer un pla que prioritze les accions que millor resultats donen”.