Una usuària de Renfe: «Em compadeixo de la gent que agafa el tren cada dia»

L'operadora ha hagut d'organitzar un tren especial perquè el comboi que sortia les 16 h de Barcelona cap a Saragossa patia sobreaforament

Els usuaris de Renfe han viatjat drets i alguns asseguts a terra
Els usuaris de Renfe han viatjat drets i alguns asseguts a terra | Montse Margalef
Jonathan Oca | Sílvia Berbís
02 de desembre del 2016
Actualitzat el 03 de desembre a les 19:40h
Este divendres s’ha produït un nou episodi d’incidències a la xarxa ferroviària catalana. El tren que havia de sortir de l'estació de Sants a les 16 h, en direcció Saragossa, ha quedat aturat a la mateixa estació per un problema d'afluència -s'havia superat l'aforament-. Des de l’operadora, Renfe, s’ha convidat als usuaris a abandonar el tren, concretament els que feien el recorregut BCN-Reus (R15), mentre organitzaven un tren especial.
 
NacióTarragona i Aguaita.cat han pogut parlar amb usuàries d’aquest tren, les quals han destacat que tot ha sigut “un desatre”.  
 
La Montserrat Margalef ha agafat el tren a l’estació de França i, com que és usuària habitual, ha detectat que el tren sortia amb tres vagons menys. Quan el comboi ha arribat a Gràcia, poc després d’arrencar, ja estava ple. Quan el convoi ha arribat a Sants, des de la megafonia han demanat que “aquells passatgers que no tinguessen pressa, que baixessen a l’estació i que passaria un tren especial al cap de 10 minuts”, ha explicat Margalef, qui ha afegit que el revisor ha hagut de passar “suplicant” que “siusplau” algú baixés. Les paraules del revisor han seduït alguns passatgers que han decidit esperar el següent tren. La Montserrat no ha baixat perquè estava asseguda, ja que havia agafat en tren a l’estació de França. Un cop amb el tren un altre cop en marxa, amb gent dreta als passadissos i a asseguda a terra, ha passat per Tarragona, “on també ha pujat molta gent” i per Vila-seca, on “no han dixat pujar ningú”, ha comentat Margalef.
 
Després d’acumular més de 30 minuts de retard, el tren, un cop ha arribat a Reus, s’ha aturat. El revisor ha tret el cap de la cabina del conductor i ha anunciat que s’haurien d’esperar 30 minuts perquè arribés el tren especial fins a l’estació de la capital del Baix Camp “perquè si hi havia algun passatger que anava fins a Saragossa no el podíem dixar”, han explicat fonts de Renfe a este diari. Segons Margalef, este temps d’espera ha crispat, encara més, els usuaris. Lincident s’afegix a la llista deficiències que patix la xarxa ferroviària a la demarcació de Tarragona i Terres de l'Ebre i “provoca que la gent estiga cada vegada més indignada”, lamenta.i
 
Margalef, que ha arribat al seu destí una hora més tard, ha destacat que les queixes dels usuaris s’han de vehicular i que s’ha de fer pressió perquè se solucione esta situació. Alguns usuaris han arribat a dir que a Sants baixarien a les vies per tallar la circulació però a l’hora de la veritat, tots s’han fet enrere. La usuària ha afirmat que realment vulnerava la seguretat perquè era “impossible moure’s”. La possibilitat d’anar al lavabo “era impensable”.

Cinta Roldan, que també ha estat avui usuària, ha ttllat de "patètica" la situació d'avui: "Tres únics vagons per a un tren que circula des de Barcelona a Saragossa un divendres de pont", exclama.  
 
Per la seua banda, la Francisca Mengual, usuària esporàdica del transport ferroviari, ha lamentat la situació. La veïna de Falset ha explicat que han agafat el tren a Gràcia i que “ja era un desastre, hi havia gent asseguda a terra asseguda, gent dreta al passadissos, era un caos”. A mes, ha afegit que durant el trajecte, hi havia trams que el tren anava molt a poc a poc, “semblava que s’havia d’aturar” i també ha afegit que “la llum de l’interior dels vagons marxava cada dos per tres”.  Mengual, amb ironia, ha dit que “no sé pas si este tren arribarà a Saragossa”. Per concloure ha dit que “jo em compadixo de la gent que cada dia agafa el tren”.
 
Trens Dignes Ebre lamenta la manca de previsió
 
El portaveu de Trens Dignes Ebre Josep Casadó ha lamentat que la situació que s’ha donat avui d’excés d’aforament siga “molt habitual” els divendres en esta línia, ja que molts estudiants tornen cap al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. “Normalment ja és una odissea poder trobar seient en este tren, però preveure només tres vagons un dia com avui evidencia una manca de previsió flagrant”, afirma. “No m’extranya que la gent publique imatges de trens tercermundistes perquè el que passa és exagerat”, lamenta. Des del compte de Twitter de la plataforma hi ha hagut un intercanvi de tuits amb Renfe, qui s’ha excusat per les incidències i ha destacat que tenia tot el material a les vies.