La Ràpita presenta les conclusions provisionals del Pla de Desenvolupament Local

Més de 40 representants del teixit socioeconòmic han estat enquestats per elaborar el document | El full de ruta estarà obert a la ciutadania perquè sigue el més representatiu possible

Redacció
02 de desembre del 2016
Actualitzat el 03 de desembre a les 19:42h
La Ràpita obrirà el PDL a un procés de participació ciutadana.
La Ràpita obrirà el PDL a un procés de participació ciutadana. | S.A,
L'Ajuntament de La Ràpita disposa ja de les conclusions provisionals del Pla de Desenvolupament Local encomanat per la regidoria de Promoció Econòmica per disposar d'una planificació estratègica amb la qual activar les potencialitats del municipi. En este full de ruta es marquen les pautes per respondre als reptes socials, econòmics i ambientals que es plantegen de cara als propers anys. Per elaborar-lo, s'ha comptat amb la participació de més de 40 representants del teixit socioeconòmic de La Ràpita, i s'han generat unes conclusions provisionals que seran sotmeses a un procés de participació que busca obtenir el màxim consens dels conjunt de la ciutadania, segons ha informat el consistori rapitenc en una nota de premsa.

El PDL marca quatre programes estratègics per atendre els reptes. D'una banda, incidir en la consideració de La Ràpita com a porta d'entrada al parc natural del Delta de l'Ebre, i impulsar un pla per mancomunar la promoció i gestió d'este gran espai turístic compartit. De l'altra, l'impuls a l'economia blava, per aprofitar el seu potencial marí i costaner, i també a l'economia circular com a sistema de producció que aposta per l'aprofitament dels recursos potenciant el seu retorn al medi i el reciclatge, i fent ús de fonts renovables d'energia.

El tercer programa és l'impuls a la certificació de La Ràpita com a Destinació Biosphere de Turisme Responsable reconeguda per la UNESCO. I el darrer, la creació d'un Consell de Seguiment del PDLE, integrat per persones clau del poble amb ganes, temps i compromís per treballar de manera desinteressada pel futur del municipi.

Pel que fa al pla d'accions, proposa tot un seguit de línies a seguir en l'àmbit de l'economia i empresa, el territori i infraestructures, i la societat i la demografia.

Més de 40 entrevistes i procés de participació
La primera fase del PDL, presentada al maig del 2016, va establir l'anàlisi i la diagnosi de la situació del municipi en els àmbits territorial, econòmic, turístic i socio-demogràfic. També va analitzar les oportunitats i amenaces. Esta primera fase va deixar palès que poques viles
mediterrànies gaudixen d'una singularitat, varietat i riquesa territorial com La Ràpita. A més,
pot apostar per una economia diversificada i interrelacionada.

A partir d'esta primera exposició de l'estat de la qüestió, es va posar en marxa la segona
fase de l'elaboració del pla, en el decurs de la qual s'han dut a terme més de 40 entrevistes a
representants dels agents socioeconòmics del municipi per tal de recollir les seues aportacions
i elaborar l'esborrany del pla d'acció i programes estratègics a seguir.

El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament, Albert Salvadó, ha destacat que "és un pla que dóna molta importància a la participació ciutadana, i per això s'ha convidat a gent del poble de diferents àmbits a fer les seues aportacions, de manera que ara ja disposem d'un pla d'acció i unes directius estratègiques que han de configurar un full de ruta que volem que estigue consensuat de manera que transcendisca els colors polítics del moment i que ens marque quin ha de ser el model de poble pel que apostem”.

A partir d'estes conclusions obertes, s'encetarà un procés de participació ciutadana en el que es podran fer aportacions i modificacions per tal que el màxim gruix de població face seu el pla. "Volem que sigue un instrument útil per encarrilar el futur del municipi en els propers anys i que represente al màxim de població possible”, ha conclòs Salvadó.