Una vuitantena d'avis estrenen la nova residència de la gent gran d'Amposta

L'alcalde oferix les antigues instal·lacions per traslladar les delegacions de la Generalitat i garantir la seua continuïtat a la ciutat

Avis i cuidadors, omplint la nova residència de la gent gran a Amposta, este dimecres.
Avis i cuidadors, omplint la nova residència de la gent gran a Amposta, este dimecres. | ACN
ACN
30 de novembre del 2016
Actualitzat el 01 de desembre a les 12:03h
El trasllat de la vuitantena d'avis que l'habitaran ha culminat este dimecres la posada en marxa definitiva de la residència de la gent gran d'Amposta. Treballadors del centre, Creu Roja i voluntaris han participat al llarg del matí en l'operatiu, que no ha registrat cap incidència. L'equipament tindrà, finalment, una capacitat de 160 places: a les 77 subvencionades públicament que s'ocupen actualment, se sumaran les 78 que finançarà addicionalment el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, així com cinc de privades. Amb tot, l'alcalde, Adam Tomàs, ha recordat que encara queda pendent la construcció de la cuina al llarg dels pròxims sis mesos. Un cop efectuat el trasllat, Tomàs ha anunciat que el consistori ha ofert a la Generalitat les instal·lacions de l'antiga residència de la gent gran per traslladar-hi les diferents delegacions territorials de l'administració catalana a Amposta i garantir, així, la seua continuïtat a la ciutat.

Després del desplaçament dels avis de l'antiga residència i centre de dia, l'operatiu de trasllat culminarà definitivament este dijous, quan està previst que arriben a les noves instal·lacions els usuaris del centre de dia de malalties degeneratives. "Tothom ha pogut anar a les habitacions. A l'omplir-la canvia molt", ha valorat. L'alcalde s'ha felicitat pel desenvolupament d'este procediment programat. El pròxim dia 8 de desembre, festiu, s'organitzarà una jornada de portes obertes per als veïns de la ciutat, després de la que va tenir lloc el passat dissabte per als familiars. 

La posada en marxa, ha remarct, comporta el tancament d'una etapa, una notícia positiva però que difícilment s'ha desempallegat de les "crispacions polítiques" amb l'anterior equip de govern. "Ens hem de congratular perquè, ja no només a Amposta, sinó les Terres de l'Ebre, tinguem un equipament que quan estiga al 100%, amb stes 78 places" ha de ser un "centre de referència", ha insistit.

Inaugurada a finals de març de 2015, poc abans de les eleccions municipals, per l'anterior govern municipal de CiU, la residència ha hagut de passar gairebé un any i mig més tancada per acabar de resoldre tràmits administratius –com la connexió elèctrica-, urbanístics i executar obres per poder acabar obrint les portes. En total, l'equipament ha costat 12,5 milions d'euros. A més, segons va advertir l'alcalde fa uns mesos, la seua posada en marxa sense l'ampliació de les places públiques podia acabar comportant un dèficit de 600.000 euros al consistori, que va decidir d'entrada la gestió pública a través de la Fundació Privada Serveis Socials del Montsià per privatitzar-la posteriorment. El recent anunci de la Generalitat de subvencionar 78 noves places, però, pot acabar permetent mantenir la gestió pública segons el consistori. 

Així les coses, recorda Tomàs, queda ara pendent construir i acabar la cuina, després de verificar que esta dependència no disposava de la llicència pertinent per poder donar servei a altres equipaments. La Generalitat ha donat un termini de sis mesos al consistori per efectuar les obres. Durant este temps, el centre es proveirà des de la cuina de l'antiga residència, funcionant com un "càtering". Tomàs ha avançat també que l'Ajuntament posarà en marxa una borsa per contractar treballadors a mesura que es vagen oferint les noves places subvencionades.

Aprofitant l'operació de trasllat i posada en marxa definitiva del centre, l'alcalde ha aprofitat per anunciar que l'Ajuntament ha ofert a la Generalitat les instal·lacions de l'antiga residència perquè puga acollir de forma unificada les seus de les diferents delegacions territorials de l'administració catalana a la ciutat –Afers Socials, part d'Agricultura i Pesca, així com Medi Ambient, dependent de Territori i sostenibilitat-. "Esperem l'ok de la Generalitat", ha assegurat. El consistori s'ha mostrat disposat també a fer les obres de rehabilitació necessàries. Tot plegat, ha assegurat, perquè la ciutat puga mantindre estes delegacions i tancar el "debat" sobre la continuïtat d'un model pactat l'any 2001.