Els estudiants de secundària de l'Ebre prenen consciència de la violència masclista a través d'una obra de teatre

La representació teatral sobre l'acceptació dels micromasclismes exposa el problema davant de més de dos mil alumnes

Moment de la representació de l'obra sobre el micromasclisme 'La Festa', avui a l'auditori Felip Pedrell.
Moment de la representació de l'obra sobre el micromasclisme 'La Festa', avui a l'auditori Felip Pedrell. | ACN
ACN
25 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:23h
El llenguatge, els rols i els comportaments masclistes que es van "colant" a diari a les vides dels homes i les dones ha centrat l'obra de teatre 'La Festa', a través de la qual s'ha fet reflexionar uns 600 adolescents dels instituts del Baix Ebre reunits per commemorar, este divendres, el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa. La representació de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa s'està mostrant este mes de novembre a més de 2.000 alumnes de secundària de les Terres de l'Ebre. "És important treballar en esta edat perquè és quan es comencen a generar les relacions de parella i és quan comencem a veure les actituds que fan uns i altres", ha remarcat Carme Valls, coordinadora de l'Institut Català de les Dones a les Terres de l'Ebre. El grup ebrenc 'El Mafio' ha obert l'acte amb la lectura del manifest i l'ha tancat amb una petita actuació.

La commemoració del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, ha volgut enguany implicar l'alumnat dels estudiants dels instituts de les Terres de l'Ebre. L'acte institucional de l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa ha comptat amb l'assistència de 600 alumnes d'instituts i escoles del Baix Ebre que han vist l'obra 'La Festa', un joc de canvi de rols on es mostra un "mon a l'inrevés" on les actituds masclistes les adopten les dones cap als homes, on es veu com el ciberassetjament i el cibercontrol es convertix en violència masclista i sobretot com d'habituals i acceptades són algunes actituds que fan diferent el tracte entre les homes i les dones. Esta obra de teatre de l'Escola de Teatre Municipal de Tortosa pretén reconèixer i promoure valors, actituds i models relacionals igualitaris en la població adolescent i despertar la crítica personal i activa respecte davant de l'abús i la violència en les relacions afectives. 

La representació s'ha impulsat també a la resta d'instituts de la Ribera d'Ebre, el Montsià i la Terra Alta i ha arribat a més de 1.200 alumnes este mes de novembre. "Cal educar en la igualtat des de sempre, des del naixement però és important treballar amb les adolescents perquè es quan comencen a veure les actituds que agafen nois i noies", ha explicat Valls. De fet, Valls ha remarcat la importància d'estos actes per donar a conèixer la feina que es fa per ajudar les dones a sortir de situacions de violència masclista. "La violència no coneix territoris, ni edats ni llocs de naixement. A les Terres de l'Ebre n'hi ha i el problema és la violència que es patix a casa i les dones que la patixen i no denuncien ni ho posen en coneixement perquè se les puga ajudar. Això preocupa a les institucions que hi treballem i estos actes servixen per posar en coneixement que tenim línia d’atenció telefònica gratuïta, que existix un servei d'atenció a les dones", ha recordat Valls.