Móra d'Ebre i Móra la Nova continuaran portant accent

Es va acordar al document aprovat pel plenari de l'Institut d'Estudis Catalans el passat 24 d'octubre

M.C.
28 de novembre del 2016
Actualitzat a les 20:23h
Cartells de senyalització de les poblacions de Móra d'Ebre i Móra la Nova.
Cartells de senyalització de les poblacions de Móra d'Ebre i Móra la Nova. | Google Street View
El Consorci de Normalització Lingüística (CNL) de les Terres de l'Ebre ha anunciat que els topònims Móra d'Ebre i Móra la Nova podran continuar portant l'accent diacrític. Segons l'ens, la conservació és una excepció de la nova Ortografia catalana que ha aprovat recentment l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

Per tant, segons el document Ortografia catalana aprovat pel plenari de l'Institut el passat 24 d'octubre, "excepcionalment, i ateses les implicacions extralingüístiques de naturalesa legal que pot tenir la reducció de la llista de mots amb accent diacrític, en els topònims es podrà mantenir l'accent diacrític en alguns mots no inclosos en el quadre 32, com ara Cóll, Jóc, Móra, etc" -apartat 3.1.3. L'accent diacrític, paràgraf 15-.

Des del primer moment de la polèmica lingüística, ambdós municipis es va negar a treure's l'accent. També els alcaldes de les dos poblacions, Joan Pinyol de Móra d'Ebre, i Francesc Xavier Moliner de Móra la Nova, van ser partidaris sempre de mantenir el nom dels seus municipis intactes.

El topònim de Móra prové del fruit de morera negra, si finalment se li hagués tret l'accent diacrític no s'hagués diferenciat de manera topogràfica del mot mora, el qual fa referència a la cultura àrab.