La Volta Ciclista a Catalunya torna a pujar al Port un quart de segle després

La sexta etapa de la Volta serà el 25 de març de 2017 i tindrà la sortida a Tortosa

Redacció
21 de novembre del 2016
Actualitzat el 22 de novembre a les 22:22h
Roda de premsa anunciant que la Volta Ciclista a Catalunya tornarà a pujar al Port
Roda de premsa anunciant que la Volta Ciclista a Catalunya tornarà a pujar al Port | Cedida
La Volta Ciclista a Catalunya tornarà al cim més alt de les Terres de l'Ebre en la seua 97a edició que es disputarà entre els dies 20 i 26 de març. L'acord de la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Tortosa amb els organitzadors de l'esdeveniment esportiu farà possible la inclusió d'este tram, fins Lo Port, el dia 24 de març. Esta serà la cinquena etapa de la Volta Ciclista a Catalunya en la seua edició de 2017 i, per les seues característiques, jugarà un paper decisiu en el desenllaç de la competició.
 
La sisena etapa de la Volta tindrà lloc al dia següent, 25 de març, amb sortida a la ciutat de Tortosa. D'esta manera, les Terres de l'Ebre i el perfil orogràfic i paisatgístic del Delta cobraran protagonisme alhora que acolliran durant dos dies un "esdeveniment esportiu de primera fila que mobilitzarà unes 650 persones i que tindrà un destacat impacte econòmic", segons ha informat la Diputació de Tarragona en una nota de premsa.
 
La zona del Portell, al mont Caro, popularment conegut com el Port, va ser final d'etapa els anys 1985 i 1991 amb victòries dels ciclistes colombians Alirio Chizabas i Lucho Herrera. 26 anys després, el cim més alt de la demarcació tornarà a ser escenari d'una prova de la Volta.
 
Millores viàries i aportacions
La Diputació de Tarragona, juntament amb l'Ajuntament de Tortosa, han apostat decididament per recuperar este emblemàtic escenari com a part del traçat de la Volta Ciclista a Catalunya. La Diputació, a través d'un conveni amb l'organització, hi fa una aportació de 35.000 euros per a la celebració de l'edició de 2017.

A través del Servei de Carreteres, d'altra banda, s'ha condicionat la pintura de la via i s'han millorat els darrers tres quilòmetres, amb una intervenció conjunta de la Diputació, que fa una aportació de 50.000 euros, i de la Generalitat amb 28.000 euros. La materialització d'estos treballs han estat determinants per garantir la disputa de la prova. L'Ajuntament de Tortosa, per la seua banda, hi ha fet una aportació de 10.000 euros per esta edició.
 
L'etapa que inclou l'ascens al Port té una distància total de 182 quilòmetres, durant els quals els participants de la nova edició de la Volta Ciclista a Catalunya hauran d'afrontar trams de muntanya amb pendents de fins a un 15% de desnivell. L'organització calcula que en la seua 97a edició, entre 23 i 24 equips prendran part a la Volta Ciclista a Catalunya, amb vuit corredors cadascun.
 
El president de Volta a Catalunya, Ruben Peris, ha agraït el suport de la Diputació, Generalitat i Ajuntament, ja que "sense el suport de l'administració no seria possible aquest important esdeveniment que porta el nom de Catalunya arreu del món". La representant de la Secretaria General de l'Esport a les Terres de l'Ebre, Cinta Espuny, ha dit que "avui és un dia important per a Tortosa i les Terres de l'Ebre", i ha fet notar que "el ciclisme és un dels esports que compta amb més afició en este territori".

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha expressat la seua satisfacció "per poder acollir una etapa de la Volta", i ha volgut destacar "l'efecte multiplicador que tenen els recursos públics que s'hi destinen".  El president de la Diputació, Josep Poblet, ha volgut posar en valor la "projecció de Tortosa, del Parc Natural dels Ports i de les Terres de l'Ebre en el seu conjunt", i ha recordat la "feina compartida amb la Generalitat per millorar la carretera d'accés al Port".