L'Ajuntament de Tortosa aprova un pressupost de 69,4 milions per al 2017

Aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC i el PP, i els vots contraris de Movem, PSC i CUP-Ae

Redacció
21 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:44h
L'Ajuntament de Tortosa, on CiU ha governat en majoria absoluta en l'últim mandat.
L'Ajuntament de Tortosa, on CiU ha governat en majoria absoluta en l'últim mandat. | S.B
El pressupost de l'Ajuntament de Tortosa es va aprovar el passat divendres, en un Ple extraordinari, amb els vots a favor de les dos formacions al govern, CiU i ERC, més el PP, i els vots contraris de Movem, PSC i CUP-Ae. Després de vora quatre hores de debat, els comptes municipals van tirar endavant i ara se sotmetran a exposició pública per tal que puguen ser plenament vigents l'1 de gener de 2017, segons ha informat el consistori tortosí en una nota de premsa.

El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Tortosa, Marià Martínez, va estar l'encarregat de desgranar el detall d'un pressupost en el qual destaca el "punt d'inflexió en les inversions, un nou esforç en la reducció de l'endeutament, menys pressió fiscal i l'objectiu de continuar prestant uns serveis públics de qualitat, amb el manteniment de l'aposta per la promoció i pel manteniment i millora del suport als col·lectius més desafavorits". L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va defensar, en este sentit, el document que marca la línia de treball del Govern Municipal durant el proper exercici i que "s'ha confeccionat amb els mateixos condicionants dels anys anteriors: l'estricta normativa que imposa el Govern de l'Estat, el context social i econòmic encara complex i la manca d'informació dels propers Pressupostos Generals de l'Estat".

El pressupost general -despeses consolidat- és de 69.337.791 euros, amb una variació del 4,22% respecte 2016. El pressupost de l'Ajuntament suma 35.105.414 euros, amb un increment del 8,77%. Les principals inversions són: la nova piscina i complex d'aigües (3.280.000 euros), les inversions a les EMD (440.000 euros), la reforma del pont de l'Estat (340.000 euros), el manteniment de la via pública (126.750 euros) o la rehabilitació d'edificis (30.000 euros). Una de les principals novetats en este àmbit és la dotació amb 150.000 euros per a les actuacions que determinarà la ciutadania a través d'un procés participatiu.

"Continuen congelats els tributs municipals"
El govern tortosí va recordar que, "un any més, continuen congelats els tributs municipals i es reduix un 1% la taxa d'escombraries, acumulant així una baixa del -12% en els últims 4 anys. El rebut de la brossa és més barat avui a Tortosa que el 2008, quan es va implantar la recollida selectiva a tot el municipi".

Bel també va fer notar que l'esforç en la reducció de l'endeutament dels últims anys deixarà el deute en el 65,26% a finals de 2017, "unes xifres mai vistes en dècades al consistori tortosí", va comentar. "Això valida el nostre model de gestió basat en l'eficàcia i l'eficiència", va afegir.

"El pressupost manté l'accent social, incrementant dotació de programes, aportacions a entitats socials i mantenint bonificacions socials als contribuents amb menys recursos". La renovació de diferents contractes, com la neteja, la recollida de la brossa i la neteja d'edificis municipals, "permetrà que es visualitze una millora en el manteniment de la ciutat".

Segons va apuntar el govern local, "l'àmbit de la promoció de la ciutat, amb un reforç en les polítiques de turisme i l'emprenedoria, també és un dels eixos prioritaris del nous comptes municipals". "L'aposta per la descentralització municipals es traduix en la consolidació i millora de les EMD i pobles reforçant finançament i programant inversions importants", va concloure.