MOBILITAT

Trens Dignes entrega les primeres 150 queixes per reclamar l'ATM al Síndic de Greuges

La institució porta l'oficina itinerant a Tortosa per atendre 16 consultes quan es complixen 20 anys de la primera sortida al territori

per ACN , Tortosa, 17 de novembre de 2016 a les 16:43 |
Dos representants de Trens Dignes, entre elles la portaveu Montse Castellà, entregant el plec de queixes a l'adjunt general del Síndic de Greuges, Jaume Saura, a la Biblioteca Municipal de Tortosa. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La plataforma Trens Dignes s'ha reunit, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, amb l'adjunt general del Síndic de Greuges, Jaume Saura. La trobada ha servit per entregar les primeres 150 firmes de ciutadans que reclamen la creació de l'Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) per a les Terres de l'Ebre aprofitant l'estada de l'oficina itinerant de la institució a la capital ebrenca este dijous.

Saura ha defensat que "no és comprensible" que este organisme de gestió de la mobilitat no estigue instaurat a tots els territoris catalans tenint en compte com ha millorat la integració del transport públic allí on existix. El Síndic ha commemorat els 20 anys de la primera sortida per atendre ciutadans al territori amb cinc estades simultànies a Tortosa, Manresa, Girona, Lleida i Tarragona. En estes dos dècades l'oficina itinerant ha visitat 9 municipis ebrencs i ha atès 300 persones.


L'adjunt general del Síndic de Greuges, Jaume Saura, ha explicat que va ser al mes de novembre de 1996 quan es va fer el primer desplaçament fora de Barcelona per atendre els ciutadans que volien adreçar queixes a la institució. De les tres o quatre sortides anuals que es feien al principi, en els darrers anys se supera el centenar anual i fins i tot hi ha un equip dedicat a esta tasca. Les queixes que es recullen en estes visites representen el 10% de les que rep el Síndic de Greuges. En concret, l'oficina itinerant en va recollir un miler l'any 2015. 

Pel que fa a les Terres de l'Ebre, l'oficina del Síndic s'hi ha desplaçat vint vegades en vint anys, a nou municipis que representen el 75% de la població del territori. De cara l'any que ve es vol incrementar un 50% el nombre de desplaçaments de la institució per tot el país i, per tant, també tindrà més presència a les Terres de l'Ebre. Les visites, este dijous, s'han atès a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. 


Fermesa per la retirada del monument franquista
En una d'estes trobades a Tortosa, s'ha tornat a posar sobre la taula la presència de simbologia franquista i monument del riu Ebre. El Síndic de Greuges es manté en la seua resolució a favor de la retirada del monòlit franquista en compliment de la llei de memòria històrica. "Vam recomanar que es tragués i aquesta és la nostra posició. Sabem que l'Ajuntament té una altra posició però insistirem en la nostra. Les resolucions del Síndic no són vinculants i intentem fer-les amb el màxim rigor i claredat perquè siguin convincents però no sempre triomfem", ha apuntat Saura.

Trobada amb Trens Dignes 
La plataforma Trens Dignes ha encetat una tercera campanya de la mà del Síndic de Greuges, en este cas per reclamar l'Autoritat Territorial de Mobilitat per a les Terres de l'Ebre. De moment se li ha pogut entregar a l'adjunt general un plec de 150 queixes però la campanya seguix oberta i es fa conjuntament amb Lleida i les comarques centrals amb l'objectiu que hi hage un suport social a la reivindicació que fa d'ofici la institució.

"Som prudents però la dada objectiva és que hi ha una llei de 2003 que diu que s'han de crear –l'ATM-. A més, allà on existixen, la integració i la intermodalitat del transport milloren substancialment pel fet que hi ha una gestora de la mobilitat i ens sembla poc comprensible que no existisca aquí. Estem tan allunyats de Barcelona que qualsevol ordre que es pren a tanta distància no reflectix les necessitats del territori", ha defensat Saura. 

Pel que fa a l'acord dels alcaldes del Baix Ebre també per reclamar este organisme, o "un d'idèntiques atribucions competències", la portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà ha celebrat que els representants polítics "assumixen la seua responsabilitat". "No és només la ciutadania que recull firmes sinó que és important que les institucions estiguen més al servei del territori i la corretja de transmissió vaja més de l'Ebre a Barcelona i no al revés. Es important que els alcaldes i consells comarcals vagen a una amb la ciutadania perquè és un benefici per a tothom", ha instint Castellà. 

 

Participació