S’obre la participació a Montsià 2026

La principal conseqüència de la crisi econòmica és l’elevada taxa d’atur del Montsià (la segona pitjor de Catalunya). Per tant, és oportú que la comissió d’Ocupació analitze el mercat de treball i els col·lectius més vulnerables.

1200_1479310664sessi-participa
1200_1479310664sessi-participa
Artur Tallada
16 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:48h
A la comarca del Montsià s’ha iniciat un procés de participació ciutadana que porta per nom Montsià 2026, i que destaca pel fet de convidar a la participació de tota la ciutadania, aportant idees i punts de vista. Es tracta d’una iniciativa molt novedosa a les nostres comarques. N’hem volgut saber una mica més parlant amb Oriol Ferré i Lluís Melich, tècnics de Montsià Actiu.

Què és el procés de participació ciudadana Montsià 2026?
Coneixem Montsià 2026 com el mecanisme amb el qual pretenem consensuar les estratègies de desenvolupament econòmic i d’ocupació del Montsià, de manera oberta i cooperada amb les persones que viuen i treballen al territori. D’aquí que el procés porte incorporada la xifra‘2026’. Es tracta de visualitzar com volem que siga el territori d’aquí a deu anys vista.

La necessitat de fer front a l’actual situació socioeconòmica fa necessari un canvi en el disseny i la governança de les polítiques públiques impulsades per l’administració, fent que hagen de ser construïdes amb la ciutadania, incloent-hi els agents privats, les organitzacions i la comunitat educativa, com a col·lectiu que engloba les persones que lideraran el futur proper.

Com o per què s'ha decidit posar-ho en marxa?
Este procés de participació és un compromís pels signataris de l’Acord Territorial per a la Reactivació Econòmica i l’Ocupació, que es va formalitzar el passat 16 de març de 2016 per part dels ajuntaments, el Consell Comarcal del Montsià, empreses i comunitat educativa, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones a través de la dinamització de l’activitat econòmica i el treball digne i de qualitat.

Quins àmbits es tractaran?
Hem obert tres comissions específiques: Territori Educador (14 de novembre), Desenvolupament Econòmic (22 i 30 de novembre) i Ocupació (24 i 29 de novembre).

A Territori Educador volem identificar oportunitats d’interès col·lectiu. Per exemple, com pot la joventut arrelar-se al territori a través del treball?

A la comissió de Desenvolupament Econòmic ens interessa poder posar en valor els recursos endògens per a què generen activitat econòmica, com són, per exemple, els polígons industrials existents.

La principal conseqüència de la crisi econòmica és l’elevada taxa d’atur del Montsià (la segona pitjor de Catalunya). Per tant, és oportú que la comissió d’Ocupació analitze el mercat de treball i els col·lectius més vulnerables.

I què s'espera obtindre com a resultat?
Aspirem a obtindre una estratègia territorial, és a dir, unes línies de treball consensuades i compartides amb el major número de persones del territori.

Qui hi pot participar? Què s'ha de fer?

Qualsevol persona de qualsevol poble pot participar-hi. Només cal entrar a la pàgina web http://actiu.montsia.cat/ciutadania-participativa/ i inscriure’s a les comissions. Cal ser part de la construcció de la nostra història col·lectiva!!

Més articles d’Artur Tallada a Tres és companyia.