El CAT substituirà el clor per l’ozó per potabilitzar l’aigua a partir del gener

També incorpora un equipament per detectar més fàrmacs, drogues, residus metabòlics, plaguicides i pesticides de nova creació

Xavier Pujol, director gerent, davant una pantalla amb la xarxa de distribució de l'aigua.
Xavier Pujol, director gerent, davant una pantalla amb la xarxa de distribució de l'aigua. | ACN
Redacció
15 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:58h
El director gerent del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), Josep-Xavier Pujol, ha presentat avui els nous equipaments que posarà en marxa l’ens per a la millora de la qualitat de l’aigua en el procés de potabilització a la planta de l’Ampolla. D’una banda, la primera fase del procés de substitució del clor per l’ozó, en el pre tractament i post tractament de potabilització de l’aigua; i de l’altra, el nou equip de cromatografia líquida acoblada a l’espectrometria de masses per al Laboratori de Qualitat, que permetrà determinar entre 30 i 40 nous paràmetres de les anomenades substàncies emergents, com ara fàrmacs, drogues, residus metabòlics, plaguicides i pesticides de nova creació.

La nova planta d’ozonització entrarà en servei al gener del 2017 i actualment es troba en la darrera fase de construcció que executa en 8 mesos una UTE entre Sorigué-Aquambiente amb un pressupost de 4,8 milions d’euros. La capacitat de la planta és de 4m³/s (345.600 m3/dia), i la desinfecció es durà a terme en 3 instal·lacions diferenciades: Pre, Post ozonització i les instal·lacions de dosificació d’hipoclorit sòdic. L’entrada en servei de la nova instal·lació comporta diverses millores en aspectes sanitaris i de qualitat, en tot el procés de potabilització, en el transport per carretera (ADR), en l’emmagatzematge de productes perillosos (APQ), en la prevenció i seguretat laboral i en l’econòmica del procés de tractament Aquesta obra s’emmarca en el compliment del Pla Estratègic del CAT, que serà pioner a Catalunya en la implantació d’este sistema de potabilització, pel que fa a la pre-ozonització. La implantació d’este sistema, segons els estudis científics i d’observació dels resultats de la incorporació de l’ozó a l’inici del procés de potabilització, té un efecte de possibilitar que la resta del procés siga més efectiu i comporte un estalvi de materials.

Pel que fa al laboratori de cromatografia líquida acoblada a l’espectrometria de masses, podrà determinar entre 30 i 40 nous paràmetres, a més dels que actualmente es determinen. Entre ells hi ha les anomenades substàncies emergents, com fàrmacs, drogues, productes cosmètics i de neteja personal, plaguicides i pesticides de nova creació, metabòlits procedents de les algues del propi riu Ebre (microscistines), etc. L’equipament ha tingut un cost de 210.377 i busca adaptar-se, i avançar-se, al marc normatiu que deriva de la Directiva Marc de l’Aigua sobre els criteris de seguiment i avaluació de l’estat de les aigües superficials i les normes de qualitat ambiental, i a les recomanacions de l’Agència de Salut Pública (ASP) de la Generalitat de Catalunya per implementació de tècniques de tecnologia avançada per tal de poder analitzar els compostos emergents, perillosos, prioritaris i preferents.