La patronal pesquera espanyola reclama que es puguen pescar fins a 30.000 tones de tonyines l'any vinent

El principal grup tonyinaire català dubta que s'augmente la quota i creu que es mantindrà l'increment pactat del 20%

Les tonyines pescades a alta mar són transportades fins la granja situada prop de la costa de l'Ametlla de Mar per al seu engreix i posterior venda.
Les tonyines pescades a alta mar són transportades fins la granja situada prop de la costa de l'Ametlla de Mar per al seu engreix i posterior venda. | ACN
ACN
14 de novembre del 2016
Actualitzat a les 19:18h
La patronal pesquera espanyola, CEPESCA, reclamarà un increment de quotes de la tonyina roja perquè es puguen pescar 30.000 tones l'any vinent. És la petició que presentarà a la cimera de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l'Atlàntic, l'ICCAT, que comença este dilluns a Portugal.

Segons la patronal, la proposta ve avalada per la recuperació de l'espècie constatada en els darrers estudis científics. El principal grup tonyinaire català, el Grup Balfegó, no creu que s'accepte la petició. El gerent del grup, Juan Serrano, ha explicat que demanen "el màxim que es pot demanar: 30.000 tones", però ha dit que són "conscients" que se sortirà de la reunió amb 24.000 tones per a l'any vinent, és a dir, amb el 20% d'increment pactat fa dos anys.

Fa dos anys es va aprovar una pujada del 20% de les quotes durant tres anys consecutius. Segons ha explicat Serrano, enguany no hi ha una valoració de l'estoc de l'espècie, sinó una simple actualització de dades per part del comitè científic que seran presentades quan comence el ple de l'assemblea d'ICCAT. En esta línia, s'explicaran quines dades s'han actualitzat i, segons el gerent de Balfegó, els científics suggeriran als membres de les assemblees que no es prenguen decisions en relació al TAC fins que no hi hage una nova avaluació l'any vinent, prevista a la tardor del 2017.

Serrano ha recordat també que el comissari de pesca, Karmenu Vella, considera que l'estoc de l'espècie està bé com perquè el TAC estigue en les 30.000 tones perquè garantiria, "amb un 95% de probabilitats", que el 2022 s'aconseguissen els objectius dels plans de recuperació. El Grup Balfegó defensa un ràpid augment del TAC en considerar que l'espècie és abundant, una idea que veuen provada amb el fet que en les darreres campanyes han pescat la seua quota amb només entre un o cinc dies.

El gerent del principal grup tonyinaire català també ha considerat que "seria estrany" que les parts contractants d'ICCAT "no seguissen les recomanacions del comitè científic". "No tenim molta fe en què es pugue aconseguir tot i les declaracions de Vella", reconeix el gerent de Balfegó, que apunta que des de la CE avancen que per enguany "sol·liciten l'statu quo, que tot quede com està i ja veurem l'any vinent". La reunió, que se celebrarà a Vilamoura, al sud de Portugal, està prevista entre el 14 i 21 de novembre.