Un 75 % de les farmàcies ebrenques participen en una campanya de prevenció de l'ictus prenent el pols als usuaris

S'hi han adherit 70 farmàcies de les 89 que hi ha a les quatre comarques | S'estima que uns 1.100 ebrencs patixen arítmies i no ho saben

Presentació del programa 'Pren-te el pols'.
Presentació del programa 'Pren-te el pols'. | Cedida
Redacció
14 de novembre del 2016
Actualitzat el 01 de desembre a les 9:53h
Un 75% de les farmàcies de les Terres de l'Ebre -70 farmàcies de les 89 que hi ha a les quatre comarques- participaran en la campanya Pren-te el pols, que s'ha presentat este dilluns a Tortosa, amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania de la importància de prendre el pols periòdicament per prevenir l'ictus, la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes.

Segons ha informat el Departament de Salut en una nota de premsa, a la presentació han assistit el director territorial de Salut a les Terres de l'Ebre, Ismael Piñas; el director del Pla de la malaltia vascular cerebral de Catalunya, Miquel Gallofré; el metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària de l'Institut Català de la Salut (ICS), José Luis Clua, i el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, Joaquim Nolla.
 
Es calcula que entre un 8% i un 10% de la població de Catalunya de més de 60 anys té arítmia; i a les Terres de l'Ebre s'estima que 1.100 persones la patixen i no ho saben, una xifra més elevada que a la resta de Catalunya. En este sentit, el programa Pren-te el pols és una estratègia de socialització i sensibilització ciutadana que busca donar a conèixer la relació entre una arítmia i la possibilitat de patir un ictus.

Amb l'objectiu de prevenir-ho s'ha impulsat la Ruta de la Fibril·lació Auricular (FA) que permet millorar la detecció d'esta malaltia a través de què un professional de la salut prengue el pols a les farmàcies a les persones de més de 60 anys. En cas de detectar una anomalia, l'usuari serà derivat a un Centre d'Atenció Primària (CAP) per establir el diagnòstic i actuar amb el tractament de la fibril·lació auricular més adequat per evitar l'aparició de l'ictus.