Els taurins ebrencs tanquen «amb normalitat» una nova temporada que va arrencar marcada per greus incidents

L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de l'Ebre defensa el comportament «exemplar» dels aficionats a la festa | AnimaNaturalis atribuix «la calma» aconseguida a la presència policial i a la feina de les comissions de festes

Imatge d'una tarda de bous a Santa Bàrbara.
Imatge d'una tarda de bous a Santa Bàrbara. | La Plana Ràdio
ACN
11 de novembre del 2016
Actualitzat a les 10:50h
L'escridassada a unes activistes d'AnimaNaturalis a Aldover i l'agressió a dos d'elles al Mas de Barberans van fer arrencar la campanya taurina amb molta tensió a les Terres de l'Ebre. Acordades, entre totes les parts, mesures com l'augment de la presència policial a les places, la coordinació dels animalistes amb les comissions i la mediació dels ajuntaments, la temporada s'ha desenvolupat amb suficient normalitat i calma. El president de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, Ximo Martí, ha destacat el comportament "exemplar" dels aficionats i la gent del territori. L'entitat fa, a Aldover, este divendres, la seua assemblea general amb què tancaran la temporada amb un balanç positiu, amb el mateix nombre d'actes que en campanyes anteriors i amb la percepció que l'afició taurina ebrenca està "més unida que mai".

Els últims actes festius amb bous de la temporada taurina de les Terres de l'Ebre s'han fet a Xerta, el darrer este dijous, i es faran també a Camarles a principis de desembre. Serà el punt i final a una campanya que va començar amb molta tensió entre els aficionats taurins i els activistes antitaurins, arran de la lamentable agressió a dos animalistes d'AnimaNaturalis en uns bous a la plaça del Mas de Barberans. L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre ha insistit que l'incident ha estat una "acció aïllada" davant del bon comportament general dels aficionats als bous. 

"Va ser un fet puntual d'unes persones puntuals. Una flor no fa maig. La clau va ser la reunió que es va fer després de l'incident on tots vam coincidir que allò que havia passat no podia tornar a passar", ha recordat Martí. Per a qui la col·laboració i l'actitud de les comissions i les penyes taurines de tots els municipis on s'han fet bous ha estat "de 10". "Hem hagut de conviure amb gent que ha vingut a denunciar allò que fem, que és legal. Han vingut a manifestar-se i en cap moment els hem dit res. Hem conviscut i no ha passat res més", ha remarcat el president de la federació. "La gent de les Terres de l'Ebre ha estat exemplar", ha afegit Martí.

Esta tensió rebaixada també ha estat reconeguda des d'AnimaNaturalis. La seua presidenta, Aïda Gascón, ha atribuït "la calma" aconseguida després dels incidents de l'inici de la temporada, "a la presència policial i a la feina de les comissions de festes dels Ajuntaments". Tot i això, en un comunicat d'este dijous –on també es denuncien les amenaces d'un aficionat a una activista-, tornen a recriminar que els aficionats taurins els dificulten la tasca de gravar, sobretot, els bous embolats. La intenció d'estos activistes és recopilar proves davant de qualsevol irregularitat que es cometa en estes celebracions amb bous, regulades per la llei 34/2010 dels correbous, i presentar denúncies. 

Menys policia per una festa legal 
Però, tot i que la presència dels Mossos d'Esquadra als actes amb bous ha mantingut a ratlla la tensió entre els aficionats i els detractors de la festa, des de l'Agrupació de Comissions i Penyes Taurines de les Terres de l'Ebre consideren que ha arribat el moment, de cara la propera campanya, de reduir esta presència policial. D'esta manera, els aficionats deixaran de sentir-se criminalitzats. "Anar a una festa que és legal i que et vinguen a gravar i que hi hage moltes patrulles dels Mossos d'Esquadra, no és correcte", ha assenyalat Martí. 

La festa manté bona salut
A excepció de Roquetes, on no es van fer bous durant les seues festes majors d'enguany, 27 municipis -incloses les Entitats Municipals Descentralitzades- de les Terres de l'Ebre han celebrat un nombre similar d'actes taurins en els seus programes festius. L'any 2015, la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre en va autoritzar 214 –sobre els que es van presentar 10 denúncies-. Encara no s'han donat a conèixer les dades de 2016. 

Defensa dels bous a la mar
Tanmateix, els taurins han lamentat que no s'hagen pogut celebrar els bous a la mar a les festes d'agost de les Cases d'Alcanar. Amb una sentència judicial contrària a tenir una plaça de bous oberta al mar i una segona denúncia per haver tancat la plaça dintre de l'aigua durant les festes de 2015, l'Ajuntament d'Alcanar va decidir renunciar enguany a la celebració d'esta modalitat per evitar prevaricar. El consistori ja va avançar que portaran la defensa de la seua festa a la justícia, que consideren emparada per la llei dels correbous, amb un recurs d'alçada i un contenciós administratiu amb la intenció de reprendre esta "tradició" el més aviat possible.

Els bous de l'Illa dels Bous 
L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre també ha aprofitat per agrair la tasca d'alguns aficionats que han portat aliments als bous de l'Illa dels Bous del riu Ebre, sumant esforços amb entitats animalistes com Progat Deltebre. El president Ximo Martí ha demanat "fets" a la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre per resoldre la situació d'estos animals salvatges. "Volem fets més que paraules perquè encara no han fet res del que han dit", ha apuntat.