Nous horaris a la línia R-15 a partir del 12 de novembre, augmentant el temps de trajecte

S'incorpora un nou servei per sentit entre Riba-roja i Barcelona a partir del dilluns 14 | Els usuaris de la línia podran optar a la Devolució Xpress del bitllet a partir dels 7 minuts de retard

Redacció
10 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:06h
La de Móra la Nova és l'estació principal de la línia R15 a les Terres de l'Ebre.
La de Móra la Nova és l'estació principal de la línia R15 a les Terres de l'Ebre. | Sílvia Berbís
Els horaris dels serveis de la línia R-15 de Rodalies de Catalunya, que realitzen el trajecte Barcelona - Riba-roja d'Ebre, es modificaran a partir d'este dissabte, 12 de novembre, per adaptar-los a les condicions de circulació derivats de les limitacions temporals de velocitat (LTV) existents a la xarxa ferroviària.

Segons ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat, els canvis, que són provisionals i suposen un increment mitjà de 8 minuts entre Reus i Riba-roja d'Ebre, es mantindran fins que el Ministeri de Foment finalitze les obres de millora de la infraestructura a què s'ha compromès i que suposen una inversió de 13 milions per a l'any 2017 per eliminar totes les LTV que hi ha en este tram.
 
D'esta manera, Territori, com a titular del servei, ha supervisat els nous horaris i autoritzat Renfe a realitzar estos canvis temporals amb l'objectiu de recuperar la fiabilitat a la línia, que actualment se situa en el 40%. Els canvis en els horaris es produiran entre Reus i Riba-roja d'Ebre, amb este increment mitjà de 8 minuts. Al trajecte Reus-Barcelona Sants els reajustaments seran només d'un o dos minuts, en este cas per adequar el servei a la nova configuració dels Euromed, tal i com passarà a la resta de corredors del sud.
 
Canvis condicionats per obres de millora
El Govern va signar un manifest conjunt amb l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona on es comprometia a no realitzar cap modificació si no disposava del subministrament, per part de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) de Ministeri de Foment, de la informació detallada sobre els motius del canvi, de la inversió concreta que es durà a terme i de la data en què es preveu recuperar el temps del viatge.
 
En el cas de l'R-15, com ja va passar amb l'R-16 a l'estiu, l'administrador ferroviari ha detallat el conjunt d'actuacions que durà a terme els pròxims mesos.
 
Coincidint amb la reconfiguració horària de l'R-15, Interior incorpora un nou servei per sentit entre Riba-roja i Barcelona, que reforçarà les comunicacions entre les dos poblacions. Els nous serveis, operatius a partir del dilluns 14, seran el tren que sortirà des de Riba-roja d'Ebre a les 11.35 hores, passarà per Móra la Nova a les 12.11 hores i arribarà a Barcelona a les 14.37 hores. L'altre, sortirà de Barcelona a les 6.30 hores, pararà a Móra la Nova a les 8.55 hores i finalitzarà el trajecte a Riba-roja d'Ebre a les 9.29 hores.
 
Devolució Xpress a partir dels 7 minuts
Com a conseqüència de la modificació dels horaris, els usuaris de la línia R-15 podran optar a la Devolució Xpress del seu bitllet a partir dels 7 minuts de retard, en comptes dels 15 minuts habituals. La mesura entrarà en vigor el mateix dia 12 i es mantindrà fins a la recuperació dels temps de viatge. Esta millora també s'aplica a l'R-16 pel mateix motiu. En este cas, la reorganització dels horaris i les obres de millora realitzades han permès obtenir un índex de puntualitat superior al 75%, quan abans dels canvis era del 22,6%.
 
Concretament, la modificació temporal dels serveis a l'R-16, aplicada a partir del 5 d'agost, estava supeditat a la finalització de tres obres per part de l'Adif, dos de les quals ja estan acabades: el nou enclavament de Mont-roig del Camp i l'eliminació de la LTV a l'accés a l'Estació de França. La tercera obra, pendent de finalitzar, és la posada en servei del tram de via doble entre Vandellòs i Vila-seca.
 
Al setembre, es va incorporar un nou servei regional en la relació Tortosa – Barcelona a última hora de la nit. Amb esta nova freqüència els usuaris de l'R-16 disposen de 20 trens diaris, 10 per sentit.
 
Ajustos al corredor sud
La incorporació de les noves parades dels trens Euromed a l'Aldea, històricament reivindicada pel territori, comporta la necessitat d'ajustar les línies del corredor sud. En el cas de l'R-16, estes modificacions permeten recuperar temps de viatge en alguns trajectes, com per exemple el tren amb sortida de Tortosa a les 10.45 hores, que guanya 7 minuts, i el darrer tren dels dies laborables direcció a Barcelona, que surt de Tortosa a les 20.57 hores, que recupera 9 minuts de temps de viatge. I a l'R-15, les modificacions seran d'1 o 2 minuts -tant a l'alça com a la baixa- entre Reus i Barcelona.
 
En la resta de corredors del sud —R-2 nord i sud, R-13, R-14, RT1 i RT2— el dia 12 es produiran modificacions horàries mínimes, és a dir, que afecten amb 1 o 2 minuts, tant a l'alça com a la baixa, les arribades dels trens. En el cas de l'R-2 sud, a més, estos canvis contemplen que els caps de setmana i festius 58 trens s'aturen a l'estació de Viladecans. A més d'integrar la parada dels nous trens a l'Aldea, les modificacions permetran vertebrar la circulació de les diferents línies del Corredor Mediterrani.