El cargol poma segueix colonitzant de forma imparable el riu Ebre

La CHE retira 6.863 exemplars adults i 8.509 postes entre Tortosa i Amposta

Prospeccions durant el dia.
Prospeccions durant el dia. | CHE
Redacció
08 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:38h
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha conclòs este mes de novembre una nova campanya de prospeccions de cargol poma entre Xerta i Amposta, una mesura preventiva per reduir el risc d'introducció en el Domini Públic Hidràulic, d'esta perillosa plaga i el cert és que campanya rere campanya el nombre d'exemplars trobats a la llera del riu va augmentant.

En total s'han retirat 6.863 exemplars adults i 8.509 postes. A més, en esta ocasió, s'ha instal·lat nova cartelleria divulgativa sobre espècies invasores amb la instal·lació de dos panells informatius a la resclosa de l'assut de Xerta, i un cartell informatiu en el nou embarcador de Tortosa. Però res se'n sap, de moment, de la barrera elèctrica que havia d'instal·lar la CHE per evitar la propogació del caragol riu amunt i que es mantè aturada per un conflicte de patents
 
Els treballs de prospecció s'han realitzat entre els municipis de Xerta (Baix Ebre) i Amposta (Montsià). Segons la CHE "s'ha comprovat i assegurat que el tram de riu comprès entre Xerta i Tortosa continua sense presència de cargol poma", de manera que els treballs s'han centrat "en la retirada de postes i adults entre Tortosa i Amposta".

"S'ha fet un gran esforç en el control d'aquest cargol invasor", assegura la CHE, treballant setmanalment en jornades diürnes i majoritàriament, nocturnes (17 setmanes ininterrompudes en total) perquè el descastament de l'espècie fos més efectiu. Les tasques s'han realitzat tant des piragua com des riba, i analitzant les dades, "s'evidencia l'efectivitat dels mateixos al reduir-se en gran mesura el nombre de femelles reproductores presents", subratllen.

En 2014, la Confederació va modificar les normes de navegació en el tram del riu Ebre entre Flix i Tortosa, a Tarragona, com a acció preventiva contra la propagació del cargol poma, confinant les embarcacions en este tram.

La CHE realitza prospeccions periòdiques des de finals de 2013 per eradicar els exemplars d'aquesta espècie invasora en el tram entre Xerta i Amposta.