La Bouesia s'acomiada, després de 12 edicions, menjant-se el Delta

Diferents artistes reflexionen en les seues accions sobre el canibalisme ancestral i també sobre si el fet de menjar-se objectes pot representar un acte d’antropofàgia

Els assistents van intervenir en l'acció menjant-se una maqueta del Delta.
Els assistents van intervenir en l'acció menjant-se una maqueta del Delta. | Cedida
Redacció
07 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:51h
El Festival d’Acció Poètica Bouesia, va dur a terme este diumenge a Amposta una de les seues últimes accions abans d’autoextingir-se.

El centre d’art Lo Pati d’Amposta va acollir la proposta de menjar-se, literalment, el delta de l’Ebre. De fet, el lema de la darrera edició del festival és Menjar-se el Delta. Menjar-se Carles Hac Mor. Menjar-se la poesia, un lema amb el qual la Bouesia vol reflexionar sobre el canibalisme ancestral i també sobre si el fet de menjar-se objectes pot representar també un acte d’antropofàgia. “L'espècie humana i les coses sembla que hagen entrat en un procés de dissolució, en el qual l'ésser humà s'ha convertit en cosa i la cosa s'ha humanitzat”, apunta Rafa Tormo, codirector juntament amb Miquel Àngel Marín d’este festival.

El delta de l’Ebre és un espai natural amb una forta càrrega simbòlica per a la Bouesia, un espai fràgil guanyat al mar després de dècades d’esforç col·lectiu dels seus habitants i del qual la Bouesia n’ha sabut explorar les potencialitats creatives. “El delta és molt més que un espai natural i turístic i reduint-lo a una marca turística s’estan deixant de banda les seues potencialitats de territori encara per transformar”, afegeix Tormo. Concretament, l’acció del diumenge a Lo Pati va consistir en menjar-se una maqueta comestible gegant del Delta, elaborada amb el suport de forns i empreses del sector alimentari d’Amposta amb productes de la terra. “Serà una manera de menjar-nos a nosaltres mateixos”, assenyala per la seua banda, l’altre codirector del festival, Miquel Àngel Marín.

En l’acció antropofàgica hi va intervenir l’artista escocès-valencià Graham Bell Tornado, que explora el concepte de ritual i va realitzar una mena de bacanal antropofàgica amb elements de cabaret. Performance deltofaga va ser la proposta de Mireia Andreu, Roman Aixendri i Jaume Martínez que va incloure  recitació de textos i música. Per la seua banda, Miquel Àngel Marín amb el seu clarinet i una màscara de mosquit va encapçalar una processó pels voltants de Lo Pati i del centre Pere Mata. L’acció final va consistir en menjar-se una maqueta de 2 metres per 2 metres del delta de l’Ebre feta amb coca de recapte. Cada participant havia de marcar el territori deltaïc que s’havia de menjar amb una banderola amb una frase escrita.

El cap de setmana que ve la Bouesia prepara una nova acció dins la Tardor Literària de Tarragona. Així el dissabte 12 de novembre hi haurà l’acció Menjar-se Carles Hac Mor al Mercat Municipal de Tarragona. Es passejarà un pastís gegant amb la figura de l’infrapoeta, que els assistents acabaran fagocitant. Es tracta d’una acció produïda pel Centre d’Art Teler de Llum de Tarragona.
 

L’artista escocès-valencià Graham Bell Tornado va realitzar un ritual antropofàgic vestit de vedette Foto: Cedida