Agricultura concreta les actuacions del Pla de lluita contra el caragol maçana per al nou període 2016-2017

Es tracta d'una suma d'actuacions, consensuades amb el sector, per contenir una plaga crítica per al Delta

Redacció
05 de novembre del 2016
Actualitzat el 06 de novembre a les 9:26h
Moment de la reunió de la Comissió Tècnica de Seguiment de la lluita contra el cargol poma.
Moment de la reunió de la Comissió Tècnica de Seguiment de la lluita contra el cargol poma. | Cedida
Este divendres s'ha reunit la Comissió Tècnica de Seguiment de la lluita contra el cargol poma al Delta de l'Ebre, presidida per la directora general d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Teresa Masjuan. El Departament ha consensuat amb els representants de la Comissió Tècnica el Pla de lluita contra el cargol poma per a la pròxima campanya, que entrarà en vigor de manera immediata, per al període comprès entre el novembre de 2016 i l'octubre de 2017, coincidint amb la collita de l'arròs.

Segons ha informat el Departament en una nota de premsa, l'objectiu és contenir i evitar-ne la propagació i dispersió, fet que podria comprometre no només els cultius dels arrossars i el manteniment de la població, sinó també el conjunt dels ecosistemes i la biodiversitat que caracteritzen el Delta, que han estat causa de la seua protecció.

En la Comissió està representat tot el sector de l'arròs del Delta de l'Ebre, les comunitats de regants, les organitzacions professionals agràries, les cooperatives, el Parc Natural del Delta de l'Ebre, Seo/BirdLife, l'ADV de l'Arròs, el cos d'Agents Rurals i l'IRTA, a més de representants del DARP i del Departament de Territori i Sostenibilitat.
 
Finançament
El Pla es basa en cinc objectius principals. En primer lloc, mantenir el cargol poma confinat en el marge esquerre del riu. També disminuir-ne significativament la presència en tot l'hemidelta esquerra per minimitzar els danys ocasionats als camps d'arròs. Un altre és eradicar-lo dels focus de l'hemidelta dret. El quart, mantenir i millorar la biodiversitat. Per últim, potenciar la recerca aplicada.

Les mesures establertes en este Pla de lluita es finançaran a través del Grup ad hoc creat per a la lluita contra el cargol poma al Delta de l'Ebre. Les actuacions d'esta campanya tenen un pressupost d'1 milió d'euros cofinançats pel DARP i la UE en el marc del PDR 2014/2020, que compta amb un pressupost per als cinc anys de 5 milions d'euros.