Els pagesos de la Terra Alta denuncien la pèrdua de més de mig milió d'euros per les retallades d'Agricultura

Hi ha més de mig miler de beneficiaris afectats en una comarca de poc més de 12.000 habitants

Alguns tractors de la marxa lenta que ha organitzar UP a Gandesa per denunciar les retallades d'Agricultura.
Alguns tractors de la marxa lenta que ha organitzar UP a Gandesa per denunciar les retallades d'Agricultura. | ACN
ACN
04 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:31h
El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha protestat, este divendres, a Gandesa per les retallades del Departament d'Agricultura als ajuts agroambientals de la producció integrada, l'agricultura ecològica i l'apicultura, però sobretot per la reducció de les indemnitzacions compensatòries (IC) de les zones amb limitacions naturals. Una marxa lenta de tractors, acompanyats per una cinquantena de pagesos, ha tallat durant una hora la principal avinguda de la capital de la Terra Alta.

Representants d'UP han acabat la protesta entregant un document demanat una rectificació a l'Oficina comarcal d'Agricultura, a Gandesa. La pagesia de la Terra Alta pot perdre uns 507.000 euros d'ajuts que afecten entre 537 i 574 beneficiaris. El coordinador comarcal d'UP a la Terra Alta, Miquel Bosch, ha reclamat que "es reestructure el pressupost del Programa de Desenvolupament Rural complint amb els compromisos assolits pel Departament".

Carles Vicente, responsable d'Estructures i Desenvolupament Rural d'UP, ha defensat que les protestes arreu del país es fan per quantificar "l'efecte econòmic" que tenen les retallades però "sobretot perquè a la conselleria li arribe l'emprenyament que hi ha al territori". "És indigne i injustificat i ens costa acceptar una cosa no justificada", ha dit Vicente.

Per al membre de la permanent nacional del sindicat agrari els arguments del Departament són "excuses de mal pagador". Vicente ha defensat que ni hi ha més perceptors per als ajuts agroambientals ni "falten diners". "Tenim garantida la mesura pressupostària per a tot el període. Òbviament fora desitjable que n'hi hagués més però si els que tenim els prioritzem i els gestionem correctament anirem a les prioritats marcades", ha apuntat. 
 

Alguns tractors de la marxa lenta i la pancarta de la manifestació dels pagesos al fons travessant la carretera N-420 a Gandesa. Foto: ACN

Vicente ha recordat que han començat a treballar "el tràmit legislatiu" perquè es reconegue el deute en les propers pressupostos i es retorne els diners retallats a la pagesia. "Volem que sigue així perquè les resolucions serveixen per parlar-ne i posar els problemes sobre la taula però no són vinculats. Aquí ens hi juguem molt econòmicament però sobretot ens juguem no fer un pas enrere", ha defensat. 

El coordinar comarcal d'UP de la Terra Alta, Miquel Bosch, ha advertit que si les retallades s'allarguen en tot el període del Pla de Desenvolupament Rural, fins al 2020, els pagesos de la comarca perdran "molts diners". D'entrada, les retallades de 2014 i 2015 poden suposar una reducció dels ajuts de més de mig milió d'euros a la comarca. "És una tocada molt forta a la butxaca dels agricultors. Ells posen unes condicions que hem de complir i, si no, tenim sancions, i llavors ells amb el seu pressupost no complixen allò que els pertoca. Demanem que reestructuren els diners que hi ha, no que en posen més", ha apuntat Bosch. "Que complisquen el que han promès. Anirem parlant amb tots els parlamentaris i polítics perquè complisquen", ha afegit. 

Les xifres
Les retallades impliquen que les 33 explotacions beneficiàries de l'ajut del 2015 de producció integrada de la Terra Alta deixaran de percebre 22.558 euros, la meitat dels quals haurien provingut dels fons comunitaris i estatals. Pel que fa a l'agricultura ecològica, la pèrdua és de 18.358 euros per a 21 explotacions. La reducció dels ajuts agroambientals en apicultura afecten dos explotacions amb pèrdues de 1.674 euros.

Pel que fa a la retallada del 48% de l'ajut d'indemnització compensatòria (IC) de 2014, a la Terra Alta suposa una pèrdua de 323.210 euros per a 574 beneficiaris. Esta situació s'agreuja més per la sorprenent retallada de l'ajut de les IC del 2015 anunciada per la direcció general de Desenvolupament Rural, que suposaria pèrdues de 141.240 euros per a 537 beneficiaris.

Els productors de fruita seca també han patit una davallada molt important de les ajudes directes amb la darrera reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) i amb la pèrdua de l'ajuda de l'Estat. La reducció ha estat de 115 euros per hectàrea permanent en l'avellaner professional -un 30% menys-, de 82 euros per hectàrea en l'avellaner no professional -un 23% menys-, de 105 euros per hectàrea en l'ametller professional -un 37% menys-, i de 72 euros per hectàrea en l'ametller no professional.