El celler més antic de Catalunya, del segle III aC, al Coll del Moro de Gandesa

La tercera campanya d'excavacions també certifica la producció tèxtil | A més, delimita la que podria ser la zona domèstica de l'assentament

Rafel Jornet, professor de la UB i codirector de les excavacions del Coll del Moro, mostra a l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, els recintes d'emmagatzematges destapats prop del trull del jaciment iber.
Rafel Jornet, professor de la UB i codirector de les excavacions del Coll del Moro, mostra a l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, els recintes d'emmagatzematges destapats prop del trull del jaciment iber. | ACN
ACN
28 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:27h
Un equip d'arqueòlegs de tot l'Estat, dirigits per la Universitat de Barcelona (UB) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), han dut a terme una tercera campanya anual consecutiva d'excavacions al poblat ibèric del Coll del Moro de Gandesa on l'any passat van descobrir el trull de vi més antic de Catalunya, datat del segle III aC.

Els treballs d'enguany, que han durat tres setmanes, han ratificat que el trull forma part d'un complex vinícola on hi ha grans estructures d'emmagatzematge, poc comuns per la seua forma d'absis en la època iber. Este "celler" forma part d'una zona de manufactura industrial on també es confeccionava el tèxtil.

Els arqueòlegs també han delimitat la que podria ser la zona d'habitatges en una tercera terrassa de l'assentament. Paral·lelament s'ha iniciat un estudi químic dels sediments per trobar residus de most o altres restes de l'activitat d'elaboració del vi.

Com ha explicat Carme Belarte, investigadora d'ICAC i codirectora de l'excavació al jaciment del Coll del Moro de Gandesa, la intervenció d'enguany s'ha fet donant continuïtat "a les troballes de l'any passat, entre les qual destaca el trull més antic de Catalunya". En concret, s'han excavat els recintes adossats al trull que "corroboren" la existència d'unes instal·lacions dedicades a l'elaboració industrial de vi.

Es tracta d'uns edificis amb planta d'absis, més propis d'elements de fortificació, però que podrien haver servit de protecció i d'emmagatzematge. "Tenien aquesta funció segurament perquè són molt fiscos, amb parets molt altes sense entrada de llum. És com una àrea de magatzem darrera les instal·lacions artesanals relacionades amb el vi", ha detallat Belarte.

Vestigis de tallers tèxtils
Com ja havien documentat treballs previs dels anys 90, seguixen apareixen vestigis de tallers tèxtils. En esta campanya, que ha durat de l'11 al 28 d'octubre, els arqueòlegs també han pogut delimitar una tercera terrassa amb habitacles que podrien tenir funcions diferents i que podrien pertànyer a la vida domèstica del jaciment, que encara es desconeix on estarien ubicats.

Una altra de les novetats que ha destacat la investigadora és una mena de "carrer" que s'ha pogut excavar entre els dos bastions on es treballa. "És un espai de circulació on hem documentat estructures de pedra que ens permetrien establir un sistema de tancaments, una espècie de porta per entrar i sortir, amb àrees empedrades com si fossin voreres. Els carrers són mal coneguts en els poblats ibèrics perquè no s'excaven i això ens permet entendre com funcionava l'estructura de l'assentament", ha dit Belarte. 

Analítiques de química orgànica
A més a més, s'ha iniciat una sèrie d'analítiques de química orgànica a les restes del trull i dels edifici annexes per veure si hi ha "residus" de les activitats productives que s'hi duien a terme, com pot ser most. "Aquestes activitats poden quedar en forma d'olis o residus entre la banqueta o el trull i s'han pres mostres per a la possible certificació de diferents activitats als edificis annexos", ha detallat Rafel Jornet, codirector de les excavacions.

L'analítica la fa la Universitat de Barcelona (UB). "S'agafen part dels sediments que hi havia a sobre i entre les estructures per comparar els valors en futures les analítiques. Depèn de quin tipus de material hi havia a sobre de les estructures es pot seguir una traça i determinar si és de producció de vi o d'altres manufactures", ha dit Jornet. El professor de la UB no descarta que es puguen conèixer els resultats d'aquí a un any. 

En l'excavació s'ha torbat molt material arqueològic ceràmic, tenalles grosses per emmagatzematge, una sèrie d'elements de vaixella i alguna importació provinent de la península itàlica, un fet que certifica l'abandó i la destrucció general d'aquest jaciment de Gandesa als volts de l'any 200 aC. 

L'alcalde de Gandesa, Carles Luz, davant la, rellevància de les troballes, ha demanat que el Departament de Cultura un finançament que garantisca la continuïtat d'estos treballs que només tenen tancat un acord per una quarta campanya d'excavacions. "Cal que la Generalitat contemple una dotació econòmica important perquè els treballs puguen continuar perquè la importància és evident. És cert que l'ICAC i la universitat fan bona feina però les limitacions són les que són", ha defensat. 
 

Zona excavada pels arqueòlegs de la UB i l'ICAC al jaciment iber del Coll del Moro de Gandesa. Foto: ACN

 

Rafel Jornet, professor de la UB i codirector de les excavacions del Coll del Moro, a sobre d'un dels recintes d'emmagatzematge destapat al jaciment iber de Gandesa. Foto: ACN


 

Detall de la zona del trull de vi descobert el 2015 en les excavacions del jaciment iber del Coll del Moro de Gandesa. Foto: ACN