Trenta-set eurodiputats donen suport a la prohibició dels toros a Catalunya

«La tortura animal no pot ser en cap cas considerada cultura», assegura el dirigent d'ICV Ernest Urtasun

Europa Press
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:06h
Les curses de braus generen sentiments contraposats.
Les curses de braus generen sentiments contraposats. | Cedida
Un total de 37 eurodiputats de diverses nacionalitats han signat una declaració conjunta manifestant el seu rebuig a la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'haver anul·lat la llei catalana que prohibia les curses de braus a Catalunya.

En un comunicat, l'eurodiputat d'ICV i promotor de la iniciativa, Ernest Urtasun, ha lamentat la decisió de l'alt tribunal, i ha exposat que "la tortura animal no pot ser en cap cas considerada cultura". La declaració recull que la tauromàquia "és una activitat injusta, sàdica i menyspreable i no mereix ser legal a l'ordenament jurídic", i qualifica les corrides d'espectacles cruels i inhumans.

Busca rebatre la tesi del TC que la prohibició de les corrides suposa envair competències estatals, i reivindica que Catalunya té "competència per protegir els animals i regular els espectacles públics".

El text recorda que el Conveni Europeu sobre la protecció dels animals establix que "no han de patir dolor, lesions, por o ansietat" i l'article 13 del Tractat de Funcionament de la UE insta els estats membre a respectar el benestar animal.

Els eurodiputats recorden que, a part del Parlament, també el Parlament de les Canàries va prohibir les corrides, i desitja que altres comunitats autònomes d'Espanya se sumen a esta decisió pròximament.

Signen el text els eurodiputats catalans Ernest Urtasun (ICV), Javi López (PSC), Ramon Tremosa (CDC), Francesc Gambús (exmilitant d'Unió), Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall (ERC). Altres signants són Michael Cramer, Jacop Dalunde, Pascal Durand, Linnéa Engström, Eleonora Florenza, Martin Häusling, Kostadinka Kuneva, Terry Reintke, Helmut Scholz, Barbara Spinelli i Neoklis Sylikiotis, entre d'altres.