L'exposició «Patrimoni oblidat, memòria literària» obre portes a la Sénia

Es podrà visitar fins al 27 de novembre a la Casa de Cultura | S'emmarca en el Festival Músiques en Terres de Cruïlla

Exposició «Patrimoni oblidat, memòria literària».
Exposició «Patrimoni oblidat, memòria literària». | Cedida
Redacció
26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:25h
L'exposició Patrimoni oblidat, memòria literària, impulsada per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC), obrirà portes este dissabte a la Sénia en el marc de la jornada central del Festival Músiques en Terres de Cruïlla de la població, que enguany està dedicada precisament a la relació de la música amb la literatura.

L'exposició relaciona elements del patrimoni material tangible que es troben abandonats, en estat ruïnós o desapareguts amb textos literaris que n'han fet referència al llarg dels anys, vinculant territori i literatura. L'objectiu de l'exposició, i de totes les activitats que s'hi generen al voltant, és situar la literatura com a matèria de coneixement, de recerca i de divulgació en el dia a dia dels centres d'estudis, en este cas parlant del patrimoni oblidat, alhora que es remarca la importància d'esta literatura en la configuració de la cultura, del país o països, estimulant, també, la creació de noves obres literàries, segons han explicat els impulsors en una nota de premsa.

La mostra està dividida en cinc àmbits temàtics: En lluita i diàleg amb el paisatge, El pes de la història, El clam silenciós de les pedres, La memòria de la vida social i Les ruïnes com a símbol de la terra. En total s'hi recullen 60 elements de patrimoni oblidat d'arreu dels Països Catalans com ara de Barcelona, Xàtiva, Andorra, Vic, Ciutadella, Saidí, Girona, l'Alguer, Centelles, Benissane, entre d'altres, i els seus corresponents textos, de 56 autors, siguen clàssics, actuals o d'àmbit més local, com ara Eugeni d'Ors, Artur Bladé i Desumvila, Pere Gimferrer o Maria-Mercè Marçal, entre d'altres.

Tota la informació és fruit d'aportacions realitzades per membres de centres d'estudis i altres investigadors de la literatura. Les imatges procedixen d'uns 50 arxius públics i particulars.
L'exposició forma part d'un projecte més ampli que, sota el mateix nom, han impulsat l'IRMU i la CCEPC, amb el suport del Departament de Cultura, i altres institucions i entitats. Este projecte preveu editar pròximament el catàleg de l'exposició i crear una pàgina web on es podrà trobar tota la informació sobre molts més elements patrimonials oblidats i els textos que en fan referència, recollits al llarg de dos anys de recerca. La mostra va iniciar el passat mes de juny la seua itinerància per diferents localitats del país.

En el cas de la Sénia, l'exposició es podrà visitar a la Casa de Cultura fins al 27 de novembre, tots els dijous i divendres de les 18 a les 20 hores, i els diumenges de les 11 a les 13 hores.