La URV debat sobre la desigualtat i la pobresa en la XIX jornada d'economia de les Terres de l'Ebre

Segons Càritas de Tortosa continuen atenent un 5% de la població en risc d'exclusió social | Els ponents han insistit que calen polítiques educatives que trenquen amb una «pobresa hereditària»

Taula inaugural de la XIX Trobada d'Economia de les Terres de l'Ebre a l'aula del campus de Tortosa.
Taula inaugural de la XIX Trobada d'Economia de les Terres de l'Ebre a l'aula del campus de Tortosa. | URV
Redacció
21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 18:36h
La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha debatut sobre la desigualtat, la pobresa i l'exclusió social en la XIX jornada d'Economia de les Terres de l'Ebre que s'ha celebrat, avui, a Tortosa. Amb la intervenció de Carlos Gradín, catedràtic del departament d'Economia Aplicada de la Universitat de Vigo, de Marina Vidal, de Creu Roja Internacional, d'Agustí Castell, director de Càritas Diocesana a Tortosa, i de Josep Casadó, secretari de CCOO Terres de l'Ebre, s'ha fet una discussió, des de la vessant macronecòmica i també social, dels efectes més crus de la crisi econòmica. Tot i que a les Terres de l'Ebre no s'acumulen "grans bosses de pobresa", Càritas continua atenen un 5% de la població. Els agents socials han insistit que calen polítiques educatives que trenquen amb una "pobresa hereditària", que passa de pares a fills, en el 80% dels casos, ha informat la Universitat en una nota de premsa.

"La desigualtat no sempre és dolenta però pot perjudicar el desenvolupament econòmic d'una societat o d'un estat”, ha dit Gradín. Una afirmació que la pròpia Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) ha anat incorporant últimament als seus arguments. Gradín ha pronunciat una conferència sobre per què és tan elevada la desigualtat a l'Estat espanyol, en la qual ha constatat que és un dels països d'Europa amb uns índexs de desigualtat més alts, segons l'Índex de Gini.

"Una desigualtat que s'ha accentuat amb la crisi però que ja existia durant els anys de bonança econòmica, perquè la creació d'ocupació no va anar acompanyada de polítiques de redistribució fiscal, és a dir, que les rendes més altes paguessen més impostos". Els motius d'esta desigualtat Gradín els atribuix al fet que "hi hage una massa social important amb rendes molt baixes i una classe mitjana molt reduïda". "La causa principal són les polítiques fiscals no redistributives, el fet que el gruix de les prestacions socials siguen en concepte de desocupació o jubilació", i que per contra "no es contemplen altres tipus d'ajudes universals de les que s'apliquen en d'altres països europeus a les famílies".

Organitzada pel Departament d'Economia de la Facultat d'Economia i Empresa de la URV i la Càtedra d'Economia Local i Regional del campus Terres de l'Ebre, esta jornada també ha servit per donar una visió més local de la desigualtat. "Ens sembla interessant poder aportar coneixement i reflexió al voltant de temes com la desigualtat o l'exclusió”, ha manifestat el sotsdirector del campus Terres de l’Ebre i professor del Departament d’Economia de la URV, Xavier Farré.

Segons ha explicat Castell, a Tortosa el 2015 van acudir a buscar ajuda a algun dels 33 punts d'acollida que Càritas té a la diòcesi més d'11.200 persones , i que d'estos, 2.000 són persones estan en situació precària i en exclusió social.

Per la seua banda, Casadó ha reclamat un canvi en el model productiu del territori. "Amb el model actual no hi ha llocs de treball per a la gent formada i això ha de començar a canviar", ha apuntat. Durant l'acte també hi hagut una connexió en directe via Skype amb Marina Vidal, que actualment està al camp de refugiats de Ritsona a Grècia. Vidal ha animat als estudiants "a buscar sortides laborals que puguin contribuir a reduir la desigualtat que hi ha al món".