La central nuclear d'Ascó simula una aturada total de l'alimentació elèctrica

La simulació també ha inclòs danys al combustible i al sistema de refrigeració del reactor

Redacció
20 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:03h
Central nuclear d'Ascó.
Central nuclear d'Ascó. | Sílvia Berbís
La central nuclear d'Ascó ha dut a terme avui el simulacre de seguretat anual, en el que hi ha hagut una aturada fictícia total de l'alimentació elèctrica. L'exercici s'ha iniciat a les 08.18 hores quan hi ha hagut la declaració d'alerta d'emergència. Durant el simulacre hi ha hagut una pèrdua completa d'alimentació elèctrica, tant exterior com interior, i ha generat també l'aturada dels generadors dièsel d'alimentació elèctrica d'emergència a la unitat I. Això ha comportat que l'extracció de calor del reactor es face a través dels generadors de vapor.

Segons ha informat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) en una nota de premsa, posteriorment, també s'ha simulat la pèrdua d'extracció de calor, per la qual cosa s'ha intentat recórrer, sense èxit, a la utilització de mitjans portàtils disponibles, com ara bombes i generadors. La simulació també ha inclòs danys al combustible i al sistema de refrigeració del reactor.

Com a conseqüència d'estos danys al combustible del nucli del reactor per la pèrdua d'alimentació elèctrica s'ha simulat una emissió de material radioactiu a l'exterior que no hauria suposat cap risc per a la població amb les mesures preventives que s'han adoptat.

També s'ha simulat l'activació de les Estacions de Classificació i Descontaminació (ECD) de Maials i Falset, i l'activació de les Àrees Base de Recepció Social (ABRS) de Reus i Lleida cap a on s'enviava la població evacuada.

El CSN ha recomanat a la subdelegació del govern a Tarragona que adopte les mesures previstes al Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona, concretament l'evacuació de la població en un radi de cinc quilòmetres de la central i profilaxi i confinament de la població en un radi de deu quilòmetres.