El Constitucional anul·la la prohibició dels toros a Catalunya

L'alt tribunal espanyol anul·la la la llei del Parlament de Catalunya del 2010 que va prohibir les curses de braus

Redacció
20 d'octubre del 2016
Actualitzat el 21 d'octubre a les 9:56h
El TC torna a obrir la porta dels toros a Catalunya
El TC torna a obrir la porta dels toros a Catalunya | ACN
El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la llei del 2010 del Parlament que prohibia les corregudes de toros a Catalunya, segons ha pogut confirmat NacióDigital de fons jurídiques. Els magistrats, amb 8 vots a favor i 3 en contra, han aprovat una sentència que argumenta que el Parlament es va extralimitar en els seues funcions ja que va assumir unes competències que no li corresponien: pot regular este tipus d'espectacles però no prohibir-los.

Concretament, el TC assenyala que Catalunya té competències per regular espectacles públics i també per protegir els animals. En aquest sentit, segons les fonts jurídiques consultades, la prohibició podria incloure la prohibició amb l'objectiu de protegir els animals. Tanmateix, la sentència destaca que la tauromàquia ha estat declarada com a "patrimoni cultural" i això provoca, segons l'alt tribunal, la prohibició envaïsca competències estatals en matèria de cultura (articles 149.1.29 i 149.2 de la Constitucional).

En este marc, cal recordar que el ple del Congrés ja va donar l'any passat llum verd –amb el suport del PP i UPyD i l'abstenció del PSOE- a la llei per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, un text que, segons els portaveus de CiU, el PNB, IU i el mateix PSOE, no només envaïx les competències de les comunitats autònomes, sinó que obria una via que l'executiu espanyol volia utilitzar per imposar el retorn dels toros a Catalunya. La llei va quedar definitivament aprovada.

Munté s'obre a desacatar

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va obrir la porta la setmana passada a desacatar la decisió del Tribunal Constitucional (TC) en la línia de tornar a permetre les curses de braus a Catalunya. "No volem un país on es maten els animals", va assegurar Munté en la roda de premsa posterior al consell executiu. "Tindrem una resposta ferma", ha afegit posteriorment. "Si es confirma, immediatament ens posaríem a treballar per impedir que la sentència tingués cap efecte pràctic. Acatarem la decisió que va prendre el Parlament", ha reiterat Munté.