El govern advoca per mantindre els bous salvatges a l'illa dels Bous i controlar-ne la reproducció

El delegat del govern a les Terres de l'Ebre felicita penyes taurines, animalistes, policia i ajuntaments pel balanç positiu general de la temporada de bous que ja acaba

L'estat dels animals vius a final d'estiu
L'estat dels animals vius a final d'estiu | Juan Revillas
ACN
18 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 22:16h
El govern seguix estudiant les alternatives per evitar futurs problemes amb les condicions de vida dels bous salvatges de l'illa dels Bous del riu Ebre, però una de les propostes que pren més força és mantenir els animals en el seu hàbitat a la vegada que se'n controla la reproducció. Com ha explicat el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, es fa inviable traure els braus de l'illa dels Bous sense que, en compliment de la Llei de traçabilitat, se'ls hagués de sacrificar, opció que el govern descarta. Per altra banda, Pallarès ha fet una valoració general molt positiva de la temporada de festes amb bous a l'Ebre que està a punt d'acabar. El delegat ha recordat que la temporada va començar amb "molta tensió" pels incidents amb animalistes al Mas de Barberans i Aldover, però ha remarcat la bona organització i actitud de les penyes i les comissions taurines, els activistes animalistes, els Mossos d'Esquadra i els ajuntaments per evitar "disputes, picabaralles i guerres que no portaven enlloc". "Tot i que pensàvem, a principi d'estiu, que tindríem una batalla en lloc d'una festa, s'ha resolt gràcies a tothom", ha destacat.

El delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha insistit que la vintena de braus que viuen a l'illa dels Bous del riu Ebre són animals salvatges que s'autogestionen i que patixen moltes vegades situacions de supervivència i tria natural. Ara bé, davant la situació de fam que van patir al final d'este passat estiu a causa de la sequera, el govern està estudiant les mesures per evitar que es repetisquen en el futur situacions com la denunciada per Progat Deltebre el mes de setembre passat.

"Sabem que caldria separar-los perquè no crien més. Estem mirat com fer-ho perquè es reproduïsquen controladament", ha apuntat Pallarès. "Per una banda se'ls està donant menjar, l'Administració ho estem fent perquè no patisquen gana, però hem de prendre el determini de separar-los per sexe per fer una gestió de la finca que no siga un descontrol perquè si ara n'hi ha 18 o 19 l'any que ve o l'altre en tindrem 59 o 69", ha remarcat el delegat. 

Retirar-los suposaria sacrificar-los, en compliment de la llei. Tot i que alguns ramaders s'han ofert a acollir-los, no encaixen, ja que són animals salvatges, amb els criteris sanitaris que es requerixen. "Els podem mantindre al lloc on estan, es pot gestionar-los separant-los, i parlem si cal fer castració o altres alternatives", ha defensat Pallarès. 

Balanç temporada taurina 
El balanç general que ha fet el delegat del govern a les Terres de l'Ebre de la temporada de festes amb bous és "molt positiva". "Entre tots hem fet que no fóssem notícia per aspectes negatius que porten a la crispació", ha remarcat Xavier Pallarès. "Tothom ha fet la faena i la cosa ha sortit bé. Estem molt satisfets que tothom qui té responsabilitat amb el tema dels bous ho ha fet molt bé. Millora adequadament", ha afegit. 

El nombre de denúncies encara no està quantificat definitivament. Encara queden algunes setmanes de termini per presentar-les però Pallarès ha assenyalat que no s'ha denunciat, fins ara, cap fet "extraordinari" diferents als requeriments d'altres anys. 

Mesures als danys de la fauna cinegètica
A més, Pallarès ha explicat que s'està treballant en un pla per reduir les poblacions de conill, sobretot a la comarca del Baix Ebre i una zona important del Montsià on està danyant greument el cultiu de cítrics i els materials dels agricultors. També es preveuen campanyes de caça especials per al cabirol amb l'objectiu d'espantar-los, allunyar-los de les zones poblades on estan fent malbé horts i altres cultius i que tornen a concentrar-se dins els límits del parc natural del Port. Pel que fa al senglar, es preveu que amb l'inici de la temporada de caça major la població d'este porc salvatge vaja disminuint.