Músiques en Terres de Cruïlla farà un estudi tècnic de la música que acabarà amb un congrés internacional el 2021

Enguany l'edició estarà destinada a la literatura | Hi participaran cantants com Joan Rovira, Andreu Valor o Montse Castellà

Presentació de la quarta edició del Festival de Músiques en Terres de Cruïlla de La Sénia.
Presentació de la quarta edició del Festival de Músiques en Terres de Cruïlla de La Sénia. | Cedida
Redacció
18 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 18:36h
L'edició d'enguany del Festival de Músiques en Terres de Cruïlla de La Sénia, organitzat per l'Agrupació Musical Senienca, el Centre d’Estudis Seniencs i l’Institut Ramon Muntaner, vol ser una inflexió en la trajectòria d'este esdeveniment de curta, però consolidada trajectòria. Els organitzadors han explicat avui que a partir d'esta quarta edició s'han proposat "un nou repte: dissenyar un projecte plurianual que permete l'aproximació a la música en binomi amb diferents temàtiques".

L'objectiu final és, segons la membre del comitè organitzador Mercè Gisbert "acabar este cicle d'especialització tècnica amb l'organització d'un congrés internacional que ens permete extreure'n conclusions i establir paral·lelismes amb altres realitats geogràfiques i culturals". Així, a partir d'esta edició i fins a l'any 2021, segons Gisbert, "en cada edició es relacionarà la música amb una temàtica concreta com la literatura, la festa, la dansa, la vida quotidiana i les arts. Esta relació s'abordarà des de diferents perspectives amb l'ajuda d'investigadors i artistes, donant tanta importància a l'aproximació teòrica com a la pràctica".

Segons ha explicat l'agrupació en una nota de premsa, la temàtica escollida enguany és la relació de la música amb la literatura a les terres de cruïlla. Així, el programa del IV Festival de Músiques en Terres de Cruïlla inclou una jornada de formació sobre música i literatura que tindrà lloc dissabte, 29 d'octubre. Entre els entesos convidats que dissertaran sobre esta relació s'hi troben el filòleg Josep Sebastià Cid i el lingüista Carles Duarte.

En els dos apartats més pràctics -Roda d'experiències, i Tallers i demostracions- participaran músics i escriptors que compartiran les seues vivències en estos camps, com ara Jesús Fusté, Jesús M. Tibau, Jordi Llavina, Montserrat Abelló, Xavi Múrcia, Xavier Túrnez, Daniel Sesé, Montse Castellà, Laura Borràs o Josep Ollé.

Durant la tarda d'este primer dissabte es podrà veure a l'Auditori del Centre Obrer de La Sénia, l'acció artística de Maria Pons Visitacions. O la concepció de l'immaterial, i a la Casa de Cultura, l'exposició Patrimoni Oblidat, memòria literària’, dos activitats estretament lligades amb la temàtica d'enguany, i d'entrada gratuïta. Com a clausura de la jornada central del festival tindrà lloc el Concert de Músiques en Terres de Cruïlla a càrrec de la Banda de música de La Sénia acompanyada de dos cantautors, el camarlenc Joan Rovira, i l'alacantí Andreu Valor. Diumenge, dia 30 d'octubre, hi haurà el taller de danses tradicionals a càrrec de l'Esbart Català de Dansaires, i també la trobada de grups de danses tradicionals.

Més enllà del cap de setmana central del festival, el dissabte, 22 d'octubre, tindrà lloc el taller de jota cantada i jota ballada, amb què el festival vol col·laborar amb la fira sobre la fusta i el moble que se celebra a La Sénia. Els organitzadors han programat dos concerts més a la població. Un de música coral a càrrec de Pax Cor de Cambra, el 6 de novembre, a l'església de Sant Bartomeu; i un altre, per al 26 de novembre, a la Casa de Cultura Senienca per celebrar Santa Cecília, amb la Coral Sant Jordi i la Banda de Música de l'Agrupació Musical Senienca. En este darrer cas es tracta del concert Ovidi Simfònic, que pretén retre homenatge al cantant d'Alcoi Ovidi Montllor, i on s'interpretaran les seues cançons.

La inscripció per poder participar en la jornada del dissabte Música i literatura, restarà oberta fins al pròxim dia 25 d'octubre. Les entrades per al Concert de Músiques en Terres de Cruïlla es podran adquirir fins al dia 25 d'octubre a un preu de 5 euros i a taquilla a 7 euros.