Declarats sis nous arbres monumentals a les Terres de l'Ebre

Es troben ubicats als termes d'Alfara de Carles, L'Aldea (2), Arnes i Horta de Sant Joan (2)

La Fagesa de la Grevolosa, a Osona, és l'única arbreda declarada ara monumental, a banda dels arbres.
La Fagesa de la Grevolosa, a Osona, és l'única arbreda declarada ara monumental, a banda dels arbres. | Generalitat
Redacció
17 d'octubre del 2016
Actualitzat el 18 d'octubre a les 12:51h
El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica avui dilluns una Ordre de declaració d’arbres i arbredes monumentals, a proposta de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural. Es tracta de 59 arbres de 15 comarques diferents i una arbreda, la Fageda de la Grevolosa (Osona), que passaran a gaudir de la protecció i tutela de la Generalitat. Entre ests 59 arbres n’hi ha sis a les Terres de l’Ebre, concretament dos pins, dos eucaliptus, un auró i una servera, que habiten a Alfara de Carles (1), L’Aldea (2), Arnes (1) i Horta de Sant Joan (2). Tots els exemplars s’afegiran als declarats fins ara, uns 220 arbres o grups que abasten les 41 comarques.
 
Des de 1987, que es van fer les primeres passes per a la protecció dels arbres monumentals, s’ha fet força camí procurant la conservació. Malgrat tot, una trentena han patit malures o inclemències del temps que no han pogut superar. Alguns d’ells s’han mantingut drets, com per exemple el famós Pi de les Tres Branques, que porta mort gairebé un segle, i on s’hi celebra una diada al juliol, pels volts de Sant Jaume, ja que és un símbol dels Països Catalans. En altres casos, estos arbres s’han hagut d’aterrar perquè constituïen un perill per a la seguretat.

Esta és la relació de nous arbres monumentals declarats a l’Ebre:
 
-Alfara de Carles. Nom: Pi de Casserres. Indret: Casserres. Espècie: Pinus sylvestris.
-L'Aldea. Nom: Eucaliptus Gros de Bernis. Indret: Bernis. Espècie: Eucalyptus camaldulensis.
-L'Aldea. Nom: Eucaliptus Alt de Bernis. Indret: Bernis. Espècie: Eucalyptus camaldulensis.
-Arnes. Nom: Pi Camat de la Tossa Blanca. Indret: prop del coll a l'est de la Tossa Blanca. Espècie:Pinus nigra subsp. salzmannii.
-Horta de Sant Joan. Nom: Auró de Josepó. Indret: a prop de la pista del Mas de la Franqueta al coll de Miralles, el Port. Espècie: Acer opalus subsp. granatense.
-Horta de Sant Joan. Nom: Servera de Franxo (o de Borell). Indret: barranc de Franxo, el Port. Espècie: Sorbus domestica.