La Generalitat gravarà les nuclears a través d'un nou tribut pel risc ambiental

L'Executiu català preveu introduir-lo en la llei d'Acompanyament dels Pressupostos de l'any que ve | L'anterior impost sobre nuclears va ser suspès enguany pel Tribunal Constitucional

Redacció
13 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:44h
La població d'Ascó, amb la central nuclear al fons.
La població d'Ascó, amb la central nuclear al fons. | Cedida
El Govern preveu reinstaurar l'impost sobre les nuclears que va ser suspès pel Tribunal Constitucional després d'haver-lo convertit en un impost mediambiental que gravarà el risc sobre els elements radioactius de les centrals nuclears. L'Executiu català preveu introduir-lo en la llei d'Acompanyament dels Pressupostos de l'any que ve amb l'objectiu que pugue estar vigent l'1 de gener, i permeta recaptar uns 60 milions d'euros anuals, una quantitat superior en 15 milions a la que s'obtenia amb la taxa anterior, que va ser anul·lada.

S'anomenarà impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics, i comptarà amb bonificacions de fins a 5 milions d'euros en cas que les emissions es reduïsquen sobre anys anteriors. Com explica La Vanguardia, és un impost que vol diferenciar-se al màxim possible dels tres impostos estatals que recauen sobre les centrals nuclears i focalitzar-se en els riscos mediambientals en la producció, manipulació i custòdia del material radioactiu.

L'anterior impost sobre nuclears es va aprovar el 2014 i gra­vava el combustible utilitzat per les centrals. Però va ser suspès enguany pel Constitucional després d'haver recaptat uns 60 milions d'euros que s'han hagut de tornar als propietaris de les dos centrals nuclears catalanes: Vandellòs i Ascó, propietat d’Endesa i Iberdrola, respecti­vament.

A través de la llei d’Acompanyament dels Pressupostos
El Govern preveu tirar endavant el nou impost a través de la llei d’Acompanyament dels Pressupostos del 2017. El Consell Executiu va aprovar el passat agost la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei de l'impost sobre les centrals, de manera que una part del camí ja està fet.

El nou gravamen, a més, duplica la dotació finalista de l'impost que acull les centrals fins al 20% del total. En l'anterior impost només era el 10%. La zona d'influència que podrà beneficiar-se d'estos recursos inclou un radi d'uns 10 quilòmetres al voltant de les centrals. El nou gravamen pretén per tant destinar més diners als territoris pròxims a les centrals de Tarragona, que són els que estan més exposats al risc nuclear.

Recaptarà 60 milions anuals
El president de la Federació de l'Ebre d'Esquerra Republicana de Catalunya, Alfons Montserrat, ha mostrat satisfacció per este anunci. Montserrat ha lloat la feina feta per la secretaria d'Hisenda de la Generalitat que dirigix Lluís Salvadó per crear este nou tribut i esquivar la prohibició del Tribunal Constitucional sobre l'impost nuclear de la Generalitat.
 
Segons Montserrat, "este impost nuclear es reconvertirà en un impost mediambiental que gravarà el risc sobre els elements radioactius de les centrals nuclears, fet que ha de permetre al Govern de la Generalitat recaptar 60 milions anuals, 15 milions més dels previstos en la taxa anul·lada". El president republicà ha afirmat que "no volen renunciar a un impost que gravarà les centrals nuclears i que una part important de la dotació revertirà directament per la dinamització i diversificació econòmica de les zones de les centrals".

A més, ha afegit que "el nou gravamen destinarà més diners als territoris pròxims a les centrals del que preveia l'anterior impost anul·lat. Ara es duplicarà la dotació finalista de l'impost a les zones que acullen les centrals, i arribarà fins al 20% del total recaptat amb l'impost, un 10 % més que amb l'anterior".
 
Este impost, segons Montserrat, "es focalitza en els riscos mediambientals i, per tant, es diferenciarà dels impostos estatals que ara recauen sobre les centrals nuclears, però que mai han revertit directament a les nostres terres". El nou impost, a més de gravar les emissions tòxiques, premiarà les empreses que menys contaminen.